Startpagina Archief

“We aanvaarden géén extra maatregelen

als huidig MAP 6 niet haalbaarder wordt”

Alleen een minder complex en haalbaar MAP 6 dat rekening houdt met de dagelijkse werking en alle gevoeligheden op het terrein kan leiden tot een betere waterkwaliteit. Dat zeggen misnoegde landbouworganisaties na de publicatie van het Mestrapport 2020. Dat stelt dat het met de waterkwaliteit in landbouwgebied niet beter gaat.

Leestijd : 3 min

Eind vorige week publiceerde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) het Mestrapport 2020. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in landbouwgebied achteruit gaat. “Al 3 winterjaren op rij ligt het percentage meetpunten met een overschrijding van de drempelwaarde van 50 mg nitraat per l ruim boven de 20%”, stelt VLM-woordvoerder Leen Van den Bergh.

Verder af dan bij de start

Waar MAP 6 een verbetering van minstens 4 mg nitraat per l vooropstelt tegen 2022 in gebieden met een ongunstige waterkwaliteit, stellen we in 2020 een verslechtering van 4 mg nitraat per l vast in die gebieden. Ook blijkt dat voor 23% van het landbouwgebied de nitraatgehalten in het grondwater onvoldoende dalen. Halverwege MAP 6 liggen de waterkwaliteitsdoelstellingen verder af dan bij de start”, aldus de VLM, die eraan toevoegt dat “aan de basis van die ongunstige evolutie de bemestingspraktijken liggen”.

Zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn misnoegd over deze voorstelling van zaken en vooral over de aanpak en het tijdstip van de invoering van MAP 6, dat loopt van 2019 tot 2022.

Pas in mei 2019 werd het MAP 6 goedgekeurd, en de maatregelen gingen al begin 2019 in. op dat moment hadden landbouwers hun gewassen al gezaaid en geplant én was een groot deel van de mest op de landbouwgronden al toegediend.

Het is dan ook zonneklaar dat voor het Mestrapport 2020 onmogelijk correcte cijfers uit dat startjaar 2019 kunnen worden gemeten, laat staan dat de juiste conclusies kunnen worden getrokken, los van een aantal zaken uit dat MAP 6, die voor de Vlaamse land- en tuinbouwers totaal onwerkbaar zijn. Ondanks overleg luisteren de VLM en de bevoegde overheidsinstellingen niet, of zeker te weinig, volgens landbouworganisaties.

Groter draagvlak zoeken

“We roepen op om alles minder complex te maken en vooral om meer in overleg te treden met de basis, met de boeren zelf, zodat het draagvlak in de sector groter wordt. Die complexiteit maakt het werken haast onmogelijk. Je komt haast op een punt dat boeren dan afhaken, en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Die ingewikkelde techniciteit staat vaak veraf van de dagelijkse praktijk in de land- en tuinbouw. Het moet haalbaar én realistisch blijven”, voegt Vanessa Saenen van Boerenbond eraan toe. “Het is ook niet zo dat de waterkwaliteit verslechterd is. Landbouwers zetten zich al in, maar enkel door samen te werken kan een beter resultaat worden bereikt.”

Dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en dat het beter moet, ontkennen Boerenbond en ABS niet. Maar naast nood aan een eerlijk debat is er ook meer overleg én kennis op het terrein nodig. “Zolang er geen oplossingen zijn voor de onwerkbare zaken in het MAP 6 aanvaarden wij géén bijkomende maatregelen”, stelt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, heel duidelijk.

Eerst rioleringen aanpakken

Dat VLM bijkomende maatregelen nodig vindt om op korte termijn een drastische verbetering van de waterkwaliteit te realiseren, stuit ook tegen de borst. “In december nog werken aan bijkomende maatregelen die vanaf 2021 in werking zouden moeten gaan, is trouwens hallucinant. Men mist elke voeling met het terrein”, stelt Sonja De Becker.

Die mening deelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Na de Pano-reportage liet ABS weten dat het “geen verdere aanscherping van MAP aanvaardt zolang de problemen met de rioleringen niet zijn aangepakt.” “Landbouw is niét de enige zondebok. Ook in de huidige VLM-communicatie wordt het negatieve te sterk belicht. In bepaalde regio’s gaat het wel beter met de waterkwaliteit. Ook de impact van het weer wordt te zwaar onderschat. Daar moet veel meer rekening mee worden gehouden. Ook bijvoorbeeld met wat wetenschappers zeggen. Men blijft maar hameren op de landbouw, maar er spelen nog veel andere redenen mee.”

Lieven Vancoillie

Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Voir plus d'articles
Meest gelezen