Startpagina Actueel

Europa legt criteria voor hormoonverstoorders vast

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag ingestemd met een reeks wetenschappelijke criteria om zogenaamde hormoonverstorende stoffen in pesticiden te identificeren. De Gezinsbond, Test-Aankoop en Inter Environnement Wallonie reageren teleurgesteld.

Leestijd : 2 min

Al jaren worstelen de Europese instellingen met de aanpak van hormoonverstoorders in pesticiden en biociden. Eind 2015 werd de Commissie zelfs veroordeeld voor het Europese Hof van Justitie omdat ze nog steeds geen criteria had voorgesteld die de aanwezigheid van die stoffen kunnen vaststellen. Dat is noodzakelijk om bepaalde stoffen te kunnen verbieden.

Een jaar geleden kwam de Commissie dan toch met een voorstel, dat dinsdag groen licht kreeg. Eurocommissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis spreekt van "een belangrijke stap in de richting van het eerste regelgevende systeem ter wereld". "Eenmaal geïmplementeerd zal de tekst verzekeren dat elke actieve stof in pesticiden die wordt geïdentificeerd als een hormoonverstoorder beoordeeld en van de markt kan gehaald worden."

Andriukaitis wil de criteria ook aanwenden als springplank naar een bredere aanpak van hormoonverstoorders. Die komen immers niet enkel in pesticiden of biociden voor, maar ook bijvoorbeeld in speelgoed, cosmetica en voedselverpakkingen.

Hormoonverstorende stoffen kunnen de hormoonhuishouding van mens en dier ontregelen. De gevaarlijkste varianten zouden volgens de WHO kunnen leiden tot zwaarlijvigheid, onvruchtbaarheid en groeistoornissen bij kinderen.

De tekst is dinsdag goedgekeurd in een technisch comité met vertegenwoordigers van de lidstaten. De Raad, waarin de lidstaten zetelen, en het Europees Parlement hebben nu drie maanden tijd om de criteria onder de loep te nemen vooraleer de tekst definitief wordt goedgekeurd. De Gezinsbond, Test-Aankoop en Inter Environnement Wallonie hopen alvast dat de Europarlementsleden de hakken in het zand zetten.

"De Europese Commissie schiet met haar voorstel zwaar tekort op het vlak van de bescherming het milieu en de volksgezondheid. We kunnen nu alleen maar hopen dat het Europees Parlement de lat opnieuw hoger legt", stellen de drie organisaties. België legde zich volgens de organisaties overigens neer bij het "fel afgezwakte" voorstel. Ze roepen ons land op om het voorbeeld van landen als Zweden en Frankrijk te volgen en zelf strengere regels uit te werken. Een informatierapport dat momenteel wordt opgemaakt in de Senaat kan volgens de organisaties een goede aanzet vormen.

Belga

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken