Startpagina Wetgeving

Wetgeving

Wetgeving

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Wat als mijn vroegere verpachter toch niet zelf exploiteert?

Ik kreeg 6 jaar geleden opzeg van mijn verpachter, omdat deze de verpachte goederen zelf zou gaan gebruiken. Ik aanvaardde de opzeg tijdens een verzoeningsgesprek bij de vrederechter en liet 2 jaar later de verpachte goederen vrij liggen voor de verpachter. Nu stel ik vast dat mijn vroegere verpachter de gronden niet langer zelf bewerkt. Hij zegt dat dit niet moet, omdat zijn gezondheid het niet meer toelaat. Klopt dit? Kan ik hiertegen iets ondernemen, want een andere boer die gronden nu zien gebruiken vind ik niet correct.

Kwestie uitstootniveau veeteelt uitgesteld naar 2026

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad hebben op 28 november een voorakkoord bereikt over een pakket regels die de vervuilende uitstoot door grote industriële installaties, ook agro-industriële installaties, moeten terugdringen. De plannen om ook veeteelt hierin op te nemen werd naar 2026 uitgesteld.

Meest gelezen

Minister Brouns rekent op uitvoering MAP7

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) rekent erop dat de afspraken die gemaakt zijn over het nieuwe mestactieplan (MAP7) kunnen omgezet worden in concrete regelgeving. De samenwerking tussen de landbouw- en natuurorganisaties liep vorige week vast, maar minister Brouns "rekent op alle betrokkenen rond de tafel" om de eerder gemaakte afspraken om te zetten in regelgeving. Dat heeft de cd&v-minister 29 november in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Ludwig Vandenhove (Vooruit).

Wie betaalt het gelag bij wildschade?

Verhalen van percelen die half verwoest zijn door een kudde everzwijnen, kaalgevreten percelen opkomende bieten, vertrappelde en leeg gegeten weides: het zijn stuk voor stuk geen uitzonderijke situaties meer. In dit artikel geven wij een overzicht van de Vlaamse regelgeving inzake de bestrijding van wildschade, en van wat het slachtoffer van schade door wild kan ondernemen om schadeloosstelling te bekomen.