Startpagina Bijenhouderij

Begeleiding is cruciaal bij de start als imker

Samen met de start van de lente verhoogt ook het gezoem rondom de bijenkast. Bijen worden niet onmiddellijk aanzien als ‘landbouwdieren’, maar zijn wel belangrijk voor de sector. Ze kunnen ook op een professionele manier gekweekt worden. Redenen genoeg voor een eigen aanpak binnen het departement Landbouw en Visserij. Jean-Luc Lamont, beleidsraadgever maar ook zelf imker, leidt ons rond in de Vlaamse imkerij.

De imkerij is een boeiende wereld, die een heel divers publiek aantrekt. Voor Jean-Luc Lamont zijn er verschillende types van bijenhouders: “Je hebt de ‘natuurimker’. Hij houdt bijen – meestal kleinschalig – vanuit een wens tot natuurbeleving. Hij is eerder een observator, die bij voorkeur de honing niet eens oogst maar aan de bijen laat. ‘Gangbare imkers’ zijn commerciëler met hun kolonies bezig. Ze sturen de productie om zoveel mogelijk honing te oogsten. En daarnaast heb je de ‘opportunistische imker’, die niet maximaliseert, maar zijn...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Bijenhouderij

Bloemenranden en -weide zijn goed voor iedereen

Bijenhouderij Eddy Decoster en Kristien Van Essche baten in Bertem, op een steenworp van Leuven, een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf uit. Al vele jaren leggen ze een bloemenweide aan, sinds vorig jaar ook bloemenranden. “Het is mooi om zien en goed voor de bijen, de fruitplantages en de akkerbouwgewassen”, leggen ze ons uit.
Meer artikelen bekijken