Startpagina Bijenhouderij

Een bloemenrand werkt pas met de juiste flora

Met de lente in aantocht komen ook de fleurigste bloemenranden bijna terug in beeld. Toeristen appreciëren ze in het landschap, maar niet alle landbouwers zijn overtuigd van het nut ervan. Toch wordt vaak aangeprezen dat een bloemenrand de rendabiliteit van een bedrijf kan verhogen. Landbouwleven zocht de waarheid achter die stelling en interviewde expert in plant-insecteninteracties, Felix Wäckers.

Bloemenranden zijn geen onbekend fenomeen in België, ze fleuren het platteland op. Vaak worden ze ingezet voor natuurbeheer, al kunnen ze ook hun nut bewijzen in het bevorderen van gewasbestuivers en biologische gewasbescherming. Al 30 jaar wijdt Felix Wäckers zijn leven aan onderzoek naar bestuivers en natuurlijke vijanden die het gewas beschermen tegen plagen. Daarbij onderzocht hij ook met welke flora in bloemenranden je deze nuttige insecten kunt ondersteunen. Hij was professor planten-insecteninteracties aan de Lancaster Universiteit...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Bijenhouderij

Bloemenranden en -weide zijn goed voor iedereen

Bijenhouderij Eddy Decoster en Kristien Van Essche baten in Bertem, op een steenworp van Leuven, een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf uit. Al vele jaren leggen ze een bloemenweide aan, sinds vorig jaar ook bloemenranden. “Het is mooi om zien en goed voor de bijen, de fruitplantages en de akkerbouwgewassen”, leggen ze ons uit.
Meer artikelen bekijken