Startpagina Paarden

Keizersnede bij paarden: enkele minuten kunnen het verschil maken

De geboorte van een veulen is iets heel moois, of je het nu voor de eerste keer meemaakt of je er als ervaren fokker al vele malen bij bent geweest. Een geboorte blijft iets bijzonders, mits alles goed gaat en er geen complicaties optreden. Dat is helaas niet altijd het geval. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat je kunt inschatten of het geboorteproces vlot verloopt en je, indien nodig, tijdig de dierenarts kunt inschakelen. Zodra er complicaties optreden kan namelijk elke seconde tellen.

Een keizersnede komt bij paarden niet zo vaak voor. Toch is het in sommige gevallen de enige methode om merrie en veulen te redden. Een te groot veulen is één van de redenen om tot een keizersnede over te gaan.

De keizersnede bij het paard werd voor het eerst toegepast eind van de jaren 50, begin jaren 60 op de toenmalige veeartsenijschool in Gent. Professor Marcel Vandeplassche en zijn team waren de pioniers. In die periode waren ze nog meer bezig met het op punt stellen van de keizersnede bij het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken