Startpagina Hoppelandroute

Fietsen rond hoppestad Poperinge

Fietsen en bier: we houden er allemaal van. Diep in West-Vlaanderen ligt de hoppestad Poperinge. In de ruime omgeving is nog veel meer te ontdekken. Ideaal om dat met de fiets te doen.

Leestijd : 4 min

De streek rond Poperinge wordt ook wel eens het Hoppeland genoemd. De hopranken banen zich in dit glooiende landschap een weg naar boven. Hop voegt smaak toe aan bier en zorgt voor een langere bewaring.

Je fietst langs gepassioneerde brouwers, je duikt in het groen van het Helleketelbos en de Sixtusbossen en bekijkt kunst in Watou. Hoewel dit stukje Vlaanderen niet door Duitsland werd bezet, zijn ook hier nog wel littekens uit de Eerste Wereldoorlog niet uit het landschap weg te denken.

Praktisch

Er zijn meerdere startplaatsen: Visit Poperinge, Grote Markt 1, Poperinge – OC De Sceure, Veurnestraat 4, Vleteren en OC In de Vrede, Sint-Sixtusabdij, Donkerstraat 13, Westvleteren. De route is bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes. Meer info tel. 057 34 66 76.

53,4 km via https://www.westtoer.be/nl/doen/hoppelandfietsroute

1. Hopmuseum

Poperinge is de ‘Hoofdstad van het Goede Leven’ én van de hopteelt. In het Hopmuseum (Gasthuisstraat 71, Poperinge) nemen typische personages, zoals De Neus en De Zakker, je mee langs de Belgische hop- en biercultuur. In dit fraai gerestaureerd complex, waar hop vroeger werd gewogen, gekeurd en gestapeld, kom je alles te weten over de geschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de toepassingsvormen. Bewonder er dé Belgische biercollectie met meer dan 2.500 bieren, verzameld in 1 lange muurkast en gedigitaliseerd in de 'biertafel'. In het Hopmuseum vind je meer info over de hop(teelt). De hopbel is de vrucht van de hopplant. Het belangrijkste bestanddeel van de hopbel is het geel poeder met de naam lupuline. Dit hopmeel zorgt ervoor dat het bier kan worden bewaard en heel fijne aroma’s krijgt. Meer info op www.hopmuseum.be.

In dit fraai gerestaureerd complex, waar hop vroeger werd gewogen, gekeurd en gestapeld, kom je alles te weten over de geschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de toepassingsvormen.
In dit fraai gerestaureerd complex, waar hop vroeger werd gewogen, gekeurd en gestapeld, kom je alles te weten over de geschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de toepassingsvormen. - Foto: LV

2. Hop

Hop of hoppe is de langste kruidachtige klimplant uit onze flora en kan meer dan 20 jaar oud worden. Uitsluitend de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke plant worden als grondstof voor de bereiding van bier gemaakt. Wereldwijd wordt het meest hop verbouwd in Duitsland en in Amerika. Hoewel België een klein producerend land is, is de kwaliteit top. Heel vroeg in het voorjaar ontstaan scheuten aan de wortelstokken. Er mogen er slechts 3 à 4 doorgroeien, de rest van de hopscheuten wordt als delicatesse in de horeca gebruikt. In maart en april worden de scheuten rond de hopdraad gewonden. Begin juli volgt de bloei, die heel strikt (ziektedruk!) moet worden opgevolgd. Eind augustus, begin september zijn de hopbellen rijp voor de pluk. In tegenstelling tot vroeger worden die niet meer handmatig maar wel machinaal geplukt. Vaak worden die nog met een platte kar naar het hopbedrijf gebracht. Daarna volgt het drogen en verpakken, en gaat het groene goud richting brouwerij.

Hop of hoppe is de langste kruidachtige klimplant uit onze flora en kan meer dan 20 jaar oud worden.
Hop of hoppe is de langste kruidachtige klimplant uit onze flora en kan meer dan 20 jaar oud worden. - Foto: LV

3. Sint-Sixtusabdij

De Sint-Sixtusabdij is een abdij van de trappisten in Westvleteren. In 1814 vestigde Jan-Baptist Victoor zich als kluizenaar daar in de bossen, waar zich destijds al monastieke gemeenschappen gevestigd hadden. De geschiedenis van de Sint-Sixtusabdij begint wanneer enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats zich in 1831 bij de kluizenaar voegen.

10 jaar geleden werd een deel van de abdij afgebroken en een ruime nieuwbouw opgetrokken. De vroegere abdijkerk werd herbestemd tot bibliotheek en refter. De bibliotheek telt circa 600 drukwerken van voor 1830 en 40.000 van na die datum. Er wordt hier sinds 1839 bier gebrouwen. Eerst voor de eigen behoeften, later werd het gesmaakt trappistenbier ook verkocht. De internationaal gerenommeerde Trappist Westvleteren wordt in de abdij gebrouwen en gebotteld en voornamelijk ter plaatse aangeboden. Om 3 trappistenbieren te brouwen worden 5 natuurlijke grondstoffen gebruikt. Meer info op www.trappistwestvleteren.be.

De Sint-Sixtusabdij is een abdij van de trappisten in Westvleteren.
De Sint-Sixtusabdij is een abdij van de trappisten in Westvleteren. - Foto: LV

4. Hopbedrijf Lemahieu

Ons land telt nog een 20-tal hopboeren. De overgrote meerderheid is geworteld in Poperinge en onmiddellijke omgeving. Poperinge is naast hoppestad ook het epicentrum van het groene goud. Hun bijnaam is… keikoppen, want het is inderdaad hard wroeten en werken om te blijven overleven. Want de gouden jaren van het ‘groene goud’ ligt al ver achter ons en hopboeren zijn een uitstervend ras. Hoewel er rechts en links initiatieven zijn om die teelt te herwaarderen, niet het minst vaak in samenwerking met lokale brouwerijen. Een van die hopbedrijven is Lemahieu (Kallestraat 33, Westvleteren), uitgebaat door Ivan en Rosa. De dochter des huizes gebruikt dan weer hopscheuten in de gastronomische keuken. “Bij ons kan je hop in alle kleuren en geuren ontdekken.” Vandaag is er nog 3 ha hopteelt. “Hop is niet alleen een smaakmaker voor bier, het heeft ook een geneeskundige werking en hopranken worden ook gebruikt als decoratieve pronkstukken. Tijdens de winter en het voorjaar gaat de aandacht naar de hopscheuten. Eind augustus, begin september start dan de pluk. Vroeger werden de hopbellen met de hand geplukt, nu gebeurt dat machinaal.”

Een van die hopbedrijven is Lemahieu (Kallestraat 33, Westvleteren), uitgebaat door Ivan en Rosa.
Een van die hopbedrijven is Lemahieu (Kallestraat 33, Westvleteren), uitgebaat door Ivan en Rosa. - Foto: LV

Downloads, enkel via pc

Voor kaart met uitleg:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Voor enkel de kaart:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Lieven Vancoillie

Lees ook in Hoppelandroute

Meer artikelen bekijken