Startpagina Hardfruitroute

Van fruit tot stroop-route

Verken de fruitstreek in het zuiden van Limburg met de fiets! De fietsroute ‘Van fruit tot stroop’ brengt je langs de mooiste fruitboomgaarden en bezienswaardigheden van de streek, waarbij verleden en heden elkaar kruisen.

Leestijd : 3 min

De fietstocht start aan het fruitbelevingscentrum Stroopfabriek. Daar kan je om goed te starten iets drinken en iets klein eten, of je kan meteen op bezoek gaan in de gerestaureerde stroopfabriek. Tijdens het fietsen rijd je langs rustige wegen met de mooiste uitzichten. Stap je vandaag op de fiets? Dan zie je overal de appelen en peren hangen die bijna plukklaar zijn. Sommige fruittelers zullen zelfs al aan het plukken zijn. Bekijk hieronder zeker wat wij allemaal tegenkwamen tijdens onze fietstocht en ga zelf op pad!

Praktisch

Start: Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek, Stationstraat 8 Borgloon

De route is 38 km lang en bestaat uit enkele stevige klimmetjes. Het grootste deel van de route is plat. Je kan een kaart vinden op www.visitlimburg.be of op www.routeyou.be.

Stroopstokerij Vrolingen

De oudste stroopstokerij van België staat in het Wellense Vrolingen. Al sinds 1843 worden daar appelen en peren ingedikt tot stroop. Tot 2 jaar geleden baatte de vijfde generatie van de familie Bleus de stokerij uit. In 2019 stond de stroopstokerij te koop, waarna ze in handen kwam van Dimitri Panjaar en Ann Snellinx. Ann werkt op de financiële afdeling van een IT bedrijf en haar man Dimitri is vrachtwagenchauffeur en vrijwillig brandweerman. Voorlopig combineren ze hun jobs nog met het stoken. Geen van beide had kennis van het stoken van stroop, maar na een half jaar meedraaien met de familie Bleus waren ze klaar voor overname. De drukste periode start in september. Dan zal het koppel 3 maanden aan een stuk stoken. Daarna nog 2 dagen per week. Momenteel zijn Ann en Dimitri nog druk bezig met renovaties waarna er ook een klein museum aan het bedrijf komt met de originele toestellen. Ga je graag een kijkje nemen? Dan kan je dat na reservatie via 0468 15 44 80 of info@stroopvanvrolingen.be.

Ketel

Untitled #158

Vlakbij het Klooster van Colen in Kerniel staat een ronde houten constructie met een prachtig uitzicht van 360°. Het kunstwerk ‘Untitled #152’ is een plankenconstructie die speelt met het contrast van licht en schaduw. Kunstenaar Aeneas Wilder creëerde het werk op die plaats omdat het refereert naar het religieuze. Het betreden van het kunstwerk zou doen denken aan rondwandelen in een klooster. Het werk functioneert als een lens waardoor de bezoeker zich op zijn gedachten en emoties kan focussen met het landschap van Kerniel als achtergrond.

Fruitroute (5)

Hemelspark

Ben je op stap met kinderen? Stop dan zeker eens in het Hemelspark in de Opeindestraat in Kortessem. Tussen de treurwilgen, het water en de wilde bloemen staan meerdere leuke speeltuigen. Denk maar aan een kabelbaan, een hoge glijbaan, en een houten parcours over water. Je kan er ook gezellig picknicken op één van de banken. Vanuit het park kan je ook het Verborgen Moois Bellevuebos, één van de grootste bossen van Haspengouw, verkennen met uitgestippelde routes. Om het park te bereiken wijk je een heel klein stukje van de fietsroute af.

Fruitroute (8)

Fruitteler Louis Deploige

Onderweg kom je veel peer- en appelboomgaarden tegen. De meeste peren- en appelrassen worden binnen enkele weken geplukt, maar sommige rassen zijn daar nu al klaar voor. Tijdens onze fietstocht kwamen we Louis Deploige (64) uit Wellen tegen. Hij heeft 10 ha met peer- en appelbomen. Samen met zijn vrouw en zoon had hij net de eerste 2 kisten Delbard-appelen van het jaar geplukt. Die gaan ze de volgende dagen thuis sorteren om ze dan naar BelOrta te brengen. Wij mochten een appel proeven en we proefden dat het goed was! Zijn oudste tractor gebruikt Louis al sinds hij 18 jaar was. Daarvoor was die van zijn nonkel. Hij heeft altijd gezegd dat hij zelf zou stoppen met werken als die tractor ermee stopt, maar het ziet ernaar uit dat de tractor het nog niet meteen gaat opgeven. Dit jaar vroeg Louis dan toch zijn pensioen aan. Zonder opvolger zal het bedrijf dat hij overnam van zijn vader jammer genoeg niet verder gezet worden.

Fruitroute (1)

Downloads (enkel voor pc)

Voor kaart met uitleg:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Sanne Nuyts

Lees ook in Hardfruitroute

Meer artikelen bekijken