Startpagina Veeteelt

Westhoek gooit veiligheidskits in de strijd tegen onzichtbare mestgassen

Mestgassen maken slachtoffers. Tegelijk is beschermingsmateriaal niet goedkoop, en niet elke dag nodig op het bedrijf. De provincie West-Vlaanderen en de brandweer West-hoek, post Diksmuide en Ieper, openden een uitleendepot voor meettoestellen en persluchttoestellen waarmee je veilig in de mestkelder kan afdalen. Landbouwers uit de streek kunnen de toestellen gratis gebruiken, mits ze een twee uur durende opleiding volgen.

Ik doe het al twintig jaar zo, en er is nog nooit iets gebeurd. Ja, dat hoor ik vaak. Toch kan het plots misgaan”, weet Pieter-Jan Delbeke, consulent bij Boerenbond en specialist in de mestgasproblematiek. Hij geeft samen met Steven Van Holsbeeck van veiligheidsvoorzieningenfabrikant Dräger deze opleiding. Hij hoopt dat meer landbouwers zich voor de problematiek gaan interesseren, want elk slachtoffer is er één teveel.

Uitleendepot...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken