Startpagina Melkvee

Abortus is mogelijk gevolg van leptospirose

Onderzoek naar leptospirose om de oorzaak van een abortus te vinden, loont zeker in geval van een foetus met geelzucht de moeite. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Veepeiler Rund.

Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie van het genus Leptospira. Er bestaan verschillende types (serovars). Runderen zijn gevoelig voor verschillende serovars. Enkel voor het serovar Hardjo fungeren runderen als reservoir. Dit betekent dat besmette dieren drager kunnen worden en voor langdurige periode de bacterie kunnen verspreiden. Voor de andere serovars vormen onder meer knaagdieren zoals de bruine rat, woelmuis… het reservoir.

Besmette dieren kunnen de omgeving en drinkwater...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

John Arink: ‘Met pleegmoeders kan elk kalf op ons bedrijf blijven’

Melkvee Al sinds 2000 experimenteert de familie Arink uit het Achterhoekse Lievelde met kalveren bij het melkvee. Dat beviel hun zo goed, dat ze sinds 2015 met ‘pleegmoederkoeien’ werken. Een klein deel van het melkvee wordt pleegmoederkoe en de rest wordt gewoon gemolken. Verder heeft de familie een ‘biotel’, Biotel Achterhoek. Op de bovenste verdieping en de zolder kunnen er 10 mensen blijven slapen. Daaronder is een restaurantgedeelte voor 40 personen.
Meer artikelen bekijken