Startpagina Actueel

Waterpeil van Turnhouts Vennengebied wordt geoptimaliseerd

In een zone van zowat 10.000 m2 in het Turnhouts Vennengebied wordt het waterpeil geoptimaliseerd om in drooggevallen vennen weer water te krijgen en opnieuw ‘wetlands’ te creëren.

Leestijd : 1 min

Het project is een samenwerking tussen Natuurpunt, water-ngo Join For Water en vaatwasmiddelenbedrijf Finish. De initiatiefnemers stellen dat ons land extra kwetsbaar is voor droogte en warmtestress, en onze warmtevoorraden stilaan onder druk komen. Ze willen daarom de burger aanzetten tot een bewuster watergebruik.

“Zeker omdat dat vaak een kwestie is van ‘foute gewoontes’ doorbreken, zoals vuile borden afspoelen voor je ze in de vaatwasser zet”, zegt Ségolène de Fleurieu van Finish. Om de watervoorraad te beschermen, zijn volgens de initiatiefnemers echter ook projecten rond waterbeheer nodig. In het Turnhouts Vennengebied willen ze daarom opnieuw meer 'wetlands' creëren. Vlaanderen verloor de voorbije decennia zowat 75  % van zijn natte gebieden, klinkt het, terwijl die nochtans een buffer vormen tegen overstromingen bij intense regenval én water vasthouden tijdens lange droge periodes.

“Het Turnhouts Vennengebied is circa 500 ha groot en maakt deel uit van een nog uitgestrekter netwerk van heidegebieden in de regio”, zegt Filip Meyermans van Natuurpunt. “Het is een bijzonder waardevol en biodivers gebied binnen het Europese Natura2000-netwerk. We zijn blij dat Finish bijdraagt aan dit project door 10.000 m2 vennengebied te helpen herstellen.”

Belga

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken