Startpagina Fruit

Geen schade verwacht door vorst aan bloesems in Haspengouw

De aangekondigde vriestemperaturen tot -5 °C dinsdagnacht zullen, op een enkele uitzondering na, geen schade veroorzaken aan de bloesems in Haspengouw. "De bloesemperiode begint pas echt binnen een veertiental dagen, dan zijn zulke temperaturen wel gevaarlijk", zo laat Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom weten.

"Het gaat nu vooral over vorst aan de grond. De aardbeitelers moeten er wel voor oppassen, maar die kunnen er folies over leggen. Voor bomen moet je vooral naar de minimumtemperatuur kijken en die is niet zo negatief. Ook zitten we nog een veertiental dagen verwijderd van de perenbloesems, en die van de appels zijn nog later. Op dit moment zijn die knoppen ook nog niet zo gevoelig."

Als de vriestemperaturen opnieuw rond 10 april zouden voorkomen, dan kan er wel schade veroorzaakt worden. "Dan kan het afhangen van of er wind bij is of niet. Om schade...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken