Startpagina Aardappelen

Gemiddelde productie in de NEPG zone geplaagd door kwaliteitsproblemen

De laatste 4 maanden waren geen rustige tijd voor de aardappelproductie. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden wijzen de eerste opbrengstramingen op een terugkeer naar de meerjarige gemiddelden. De NEPG schat dat telers ongeveer 23 miljoen ton primeurs en aardappelen zullen oogsten. Dit is 1,3 miljoen ton meer dan in 2022 en gelijk aan de productie van 2021. Aardappelplaag zal ook een grote impact hebben op de oogst van 2023. 

Wereldwijd waren de gemiddelde plantdata 3 weken later dan gemiddeld (rond 15-20 mei in plaats van 20-25 april). Het weer in augustus leidde tot een stevige stijging van de opbrengsten, maar handhaafde ook een zeer hoog niveau van Phytophthora.

Middenlate rassen als Fontane en Challenger, en late rassen zoals Markies, zullen niet al hun groeidagen krijgen, tenzij de gewassen tot half oktober kunnen opgroeien. Lagere knolaantallen en fysiologische afwijkingen (holhart, misvormingen, rot) en vooral...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken