Startpagina Veeteelt

Nederlandse boerderijhond kreeg blauwtong

Bij een 3,5 jaar oude, drachtige hond in Nederland is blauwtong aangetoond. Het dier woonde op een veehouderijbedrijf met zowel runderen als schapen. Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) toonde aan dat het dier besmet was met blauwtongvirus type BTV-3/NET2023, hetzelfde virustype dat momenteel ook bij schapen en runderen wordt aangetroffen in Nederland.

Nederland kent momenteel een omvangrijke uitbraak van blauwtong. In België zijn er enkele gevallen vastgesteld in de grensstreek met Nederland.

De Nederlandse hond was ernstig ziek en vertoonde onder andere benauwdheid, longoedeem, sterke vermagering en sloomheid. Op basis van de symptomen meldde de dierenarts een verdenking van blauwtong bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Monsters van de zieke hond zijn door WBVR onderzocht op aanwezigheid van het blauwtongvirus....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Clarinval vraagt aan Europa spiegelclausules voor dierlijke antibiotica

Veeteelt Minister Clarinval vraagt aan de Europese Commissie spiegelclausules in te voeren in de dierlijke productie om te zorgen voor gelijkaardige productiemethodes wat betreft antibiotica. Met spiegelclausules gelden voor in Europa ingevoerde producten dezelfde productieregels en normen als voor dezelfde producten die in een Europese lidstaat gemaakt zijn.
Meer artikelen bekijken