Startpagina Akkerbouw

Wat mag u (niet) doen op braakliggend land en akkerranden?

Binnen de conditionaliteit (de vroegere randvoorwaarden) zijn landbouwers verplicht om 3 of 4% van hun areaal als niet-productieve elementen of arealen (NPE) aan te houden. Bij niet-productieve elementen kan het gaan om bomenrijen, houtkanten, akkerranden, poelen, maar ook braakliggend land wordt aanvaard als NPE. Wat verstaan wordt onder braakliggend land en akkerranden, en wat u daar al dan niet mag doen, zetten we hieronder uiteen.

Wat is braakliggend land?

Braakliggend land is bouwland waarop geen landbouwproductie plaatsvindt. Landbouwers kunnen kiezen om een spontane vegetatie tot ontwikkeling te laten komen of een gewas in te zaaien dat gunstig is voor de biodiversiteit. Voorbeelden van biodiversiteitsgunstige gewassen zijn bladrammenas, gele mosterd, faunamengsel, bloemenmengsel, facelia, Japanse haver, graskruidenmengsel, gras… . Zwarte of naakte braak is niet toegelaten, wel kan een bedekking met spontane natuurlijke vegetatie...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

In Nederland geraken niet alle bieten gezaaid

Bieten In Nederland zijn door de aanhoudend natte weersomstandigheden nog niet alle bieten gezaaid. Een deel zal waarschijnlijk niet worden gezaaid. Dat meldt Cosun Beet Company, een onderdeel van Royal Cosun, een coöperatie van zowat 8.400 suikerbietentelers in Nederland.
Meer artikelen bekijken