Startpagina Melkvee

Melkprijs Biomilk.be opnieuw conform

Gedurende enkele maanden ontvingen de leden van bio melkcoöperatie Biomilk.be, waartoe ook de dertien vorig jaar omgeschakelde melkveebedrijven behoren, een prijs lager dan de Europese bio melkprijs. Dit probleem is nu van de baan.

Leestijd : 3 min

Vorig jaar mochten maar liefst dertien melkveebedrijven in omschakeling hun melk onder het biolabel beginnen verkopen. Daardoor verdubbelde het aanbod biologische melk op de Vlaamse markt eind vorig jaar, van 7,2 miljoen naar 13 miljoen liter. Tegelijk kon Biomilk.be zijn leden enkele maanden niet de Europese bio melkprijs uitbetalen.

Niet door omschakelaars

Tijdens de landbouwstudiedag waarschuwde Joris Aertsens van Rikolto dat een abrupte stijging van het aanbod aan bio melk heeft geleid tot die daling van de prijs. De coöperatie nuanceerde dit meteen. “De tijdelijke prijsdaling bij ons is niet veroorzaakt door de omschakelaars. Een vertraging aan de zijde van de afnemers zorgde even voor kopzorgen, maar we vonden een stabiele oplossing, en niet zomaar een lapmiddel. We kijken alweer hoopvol naar de toekomst”, vat Frank Van Den Steen, voorzitter van Biomilk.be, samen.

Verder wijst hij erop dat het aanbod aan bio melk in heel Europa is gegroeid, en dat de Belgische stijging bepaald geen invloed heeft op de Europese markt. Die absorbeert het extra aanbod zonder problemen. “De Europese melkprijzen voor bio blijven stabiel of tonen een heel licht dalende trend bij Arla, FrieslandCampina enzovoorts”, bevestigt Paul Verbeke van BioForum.

Mooie toekomst

Verbeke gaat zelfs verder, en zegt dat hij nog mooie kansen ziet voor bio melk in de nabije toekomst. Ook omschakelingsconsulent Johan Devreese, die de nieuwe bio melkveehouders begeleidde, ziet de vraag alleen maar stijgen, naar schatting met 10  % per jaar. “Ondanks de aanzienlijke groei van het volume blijft de prijs stabiel en hoog. Veel verwerkers starten met bio melk. De consumptie gaat zo hard dat we binnenkort alweer een tekort verwachten”, voorspelt Devreese.

Mooie verwachtingen dus, maar wat heeft dit financieel voor de melkveehouders betekend? “De prijsdaling was significant, maar niet rampzalig. Het kon beter, dat is een feit, maar tijdens de voorbije maanden bleef de prijs sowieso beter dan de gangbare melkprijs”, kadert Van Den Steen.

Leerproces

Op de melkveehouderij van de familie Cerpentier - De Cock reageert Els laconiek: “’t Was plezanter moest het meer geweest zijn, maar een onoverkomelijk probleem is het niet. We gaan er nu wel vanuit dat de bio melkprijs in de toekomst stabiel blijft op dit niveau.”

Net als de andere ongeveer 40 familiebedrijven-coöperanten werden ze terdege ingelicht en geconsulteerd met betrekking tot het probleem. “Het is een leerproces geweest met de coöperatie”, zegt ze daarover.

Spijt van de omschakeling heeft ze niet. “Wie gangbaar produceert weet al helemaal niet wat hem te wachten staat. Bovendien ga je niet alleen voor de prijs bio produceren. Ik ben blij dat we ‘t gedaan hebben. Het past bij ons.”

Stormloop op bio?

Schrik dat een teveel aan bio melkproducenten de prijzen onder druk zet, heeft Els ook niet. “Ik zou nog het liefst hebben dat iedereen bio ging produceren.” Zo’n vaart zal het niet lopen, zegt Devreese. “Dit jaar maken nog enkele melkveehouders de omschakeling. Daar is nog meer dan voldoende plaats voor.” Hij haalt ook aan dat er met meer bio boeren relatief minder logistieke kosten zijn.

De wachtlijst voor omschakeling die Aertsens voorstelde in zijn presentatie op de landbouwstudiedag vindt Devreese dan ook overbodig. Verbeke ziet wel iets in zo’n wachtlijst, maar dan voor afname, volgens het Nederlandse model.

D.C.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken