Startpagina Actueel

Minimumprijzen: Rikolto ziet betere alternatieven

Rikolto, het vroegere Vredeseilanden ziet risico’s verbonden aan het voorstel van S.pa om minimumprijzen voor landbouwproducten in te voeren. De ngo komt wel met voorstellen om nieuwe ideeën rond rechtvaardige prijsvorming in de praktijk te brengen.

Leestijd : 2 min

Een minimumprijs die gelinkt is aan de werkelijke productiekostprijs, lijkt op het eerste zicht een logisch idee. Toch ziet Rikolto een aantal obstakels. “Ten eerste is de diversiteit in landbouwbedrijven zo groot dat de gemiddelde productiekostprijs zo variabel is dat hij niets zegt. We hebben die oefening bijvoorbeeld voor melk gemaakt en het bleek een schier onmogelijke opdracht. Ten tweede loeren ongewenste neveneffecten altijd om de hoek. Voor je het weet ben je overproductie aan het stimuleren, zoals in het verleden het geval was met de Europese minimumprijzen. Je dreigt ook onrendabele en slecht beheerde bedrijven te subsidiëren, wat dan weer niet fair is ten aanzien van goed beheerde landbouwbedrijven.”

Rikolto ziet een waaier aan mogelijke oplossingen, verschillend per product en sector. “Voor producten als melk, rundsvlees of varkensvlees, waar je meer stabiele aanvoervolumes hebt, kan het zinvol zijn dat afnemers minimumprijzen afspreken met de producenten, gekoppeld aan bepaalde volumes die ze zeker nodig hebben. Essentieel is dat er afgesproken wordt voor welk volume de minimumprijs van toepassing is om overproductie te vermijden (bijvoorbeeld 80% van de vraag van het voorbije jaar).”

Rikolto wil werken met gecompenseerde minimumprijzen. In een situatie waarbij de marktprijs onder de minimumprijs daalt, steunt de supermarkt dan een tijdje de producenten door toch de minimumprijs aan te houden. Wanneer de marktprijs terug boven de minimumprijs gaat, houdt de supermarkt de minimumprijs nog even aan, tot ze de eerder gegeven steun terug heeft verdient.

Rikolto ziet in de overheid een rol als toezichthouder op het ketenoverleg. De overheid zou een ombudsman kunnen aanstellen die onafhankelijk klachten onderzoekt over gevallen van machtsmisbruik in de handelrelaties tussen boeren en voedingsbedrijven of supermarkten.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken