Startpagina Actueel

Graan- en zuivelprijzen omhoog

De FAO-voedselprijsindex is in april zo goed als gelijk gebleven, maar ligt daarmee wel nog 2,7% boven het niveau van de corresponderende periode in 2017. Waar de prijzen van de meeste granen en zuivelproducten in april bleven stijgen, daalden suikerprijzen verder. Ook markten voor plantaardige oliën en vlees staan onder neerwaartse druk.

Leestijd : 2 min

De wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN, rapporteert maandelijks de tendens op de wereldwijde agrarische grondstofmarkten. Graan weegt als spilgewas het zwaarst in de index. De graanprijsindex kwam in april op 168.5 punten uit. Dat betekent dat prijzen bijna 1,7 keer hoger lagen dan in de referentie, namelijk het gemiddelde in de periode van 2002-2004. Graanprijzen lagen daarmee in april 1,7% hoger dan in maart en zo’n 15,4% hoger dan in april 2017. Het is de vierde maand op rij dat de graanprijs stijgt.

In het geval van tarwe is de prijsstijging het gevolg van ongunstig weer in de VS dat mogelijk de oogst aldaar zal drukken. Ook wordt stevig gehandeld in tarwe. In de VS wordt minder mais ingezaaid dan vorig seizoen terwijl droogte de Argentijnse maisoogst lijkt dwars te zitten. De prijs van rijst stijgt eveneens door grote aankopen van Indonesië en het lanceren van een grote importorder door De Filipijnen.

De zuivelprijsindex steeg met 3,4% ten opzichte van maart. Het is alweer de derde maand op rij dat internationale zuivelnoteringen stijgen. Door de laatste stijging ligt de gemiddelde zuivelprijs op internationale markten nu meer dan 11% boven het niveau van april 2017. Prijzen trekken aan door een robuuste vraag naar alle melkproducten en de verwachting dat Nieuw-Zeeland minder zal kunnen exporteren dan verwacht.

De suikerprijs daalde 4,8% ten opzichte van maart en ligt nu bijna een kwart lager dan in april 2017. Sinds december is de suikerprijs dalende. Volgens de FAO is eenvoudigweg sprake van een groot overaanbod op de wereldmarkt. Thailand – een grote suikerexporteur – heeft een recordoogst binnengehaald en India is als tweede grootste suikerproducent wereldwijd ook op weg naar een recordproductie.

Daar komt nog bij dat de Braziliaanse munt door economische problemen in het land waarde blijft verliezen ten opzichte van de Amerikaanse dollar; waarin veel grondstoffenhandel wordt verrekend. Brazilië is ’s werelds grootste suikerexporteur en als de Braziliaanse munt goedkoper wordt, zullen concurrenten dus ook in prijs omlaag moeten.

De index voor plantaardige oliën daalde afgelopen maand met 1,4%, waarbij de meeste beweging werd waargenomen in de markten voor palmolie, soja en zonnebloemolie. De koolzaadmarkt bleef relatief stabiel. In Zuidoost-Azië komt de productie van palmolie rond deze tijd van het jaar op volle stoom. De sojaprijs daalt ook nu veel verwerkers hun molens op volle toeren olie en schroot laten produceren.

De vleesprijs daalde zeer licht, waarbij rundvlees en varkensvlees daalden en pluimveevlees in prijs gelijk bleef. De varkensvleesmarkt heeft last van een beperkte vraag vanuit importmarkten. Vanuit Noord- en Zuid-Amerika wordt veel rundvlees op de wereldmarkt aangeboden, waardoor prijzen onder druk staan.

JCB

Lees ook in Actueel

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken