Startpagina Actueel

CID LINES : wereldwijde partner inzake hygiëne voor veehouderij en voedingssector

Opgericht in 1988 door twee West-Vlaamse veehouders, is het Ieperse CID LINES de voorbije drie decennia uitgegroeid tot één van de grote spelers op de markt van reinigings- en ontsmettingsmiddelen. “Van de topbedrijven wereldwijd bekleden wij momenteel de derde plaats, maar het is onze ambitie om zo snel mogelijk hogerop te klimmen”, zo luidt het ambitieus.

Leestijd : 6 min

Dertig jaar geleden baatten Koen en Pierre Brutsaert, neef en oom, elk een landbouwbedrijf uit. “Beiden zagen de noodzaak van professionele hygiëne-oplossingen in de intensieve veehouderij”, zo begint Helena Brutsaert, Chief Commercial Officer bij CID LINES en dochter van Pierre, haar verhaal. “Op aanraden van de universiteit van Gent lieten de beide oprichters de door hen ontwikkelde producten testen en registreren tegen de belangrijkste ziekten in pluimvee en varkenshouderij, zoals varkenspest, aujeszky, gumboro, mond- en klauwzeer, ... . Toen die varkenspest dan ook daadwerkelijk uitbrak bleek Cid 20 één van de weinige geregistreerde werkzame ontsmettingsmiddelen te zijn”, zo vervolgt Helena Brutsaert.

Export

Cid 20 werd vrij snel een groot succes en al gauw was het bedrijf verplicht om uit te breiden. Daarvoor werd in 1990 verhuisd naar het industriepark in Ieper.

Voortbouwend op het succes van Cid 20 werd verder gewerkt aan een compleet gamma reinigings- en ontsmettingsmiddelen, waaronder Virocid dat in 1993 op de markt kwam en ondertussen het meeste verkochte ontsmettingsmiddel ter wereld is. Virocid dankt deze status aan een het feit dat het één van de meest geteste ontsmettngsmiddelen is met een bewezen werking tegen virussen, bacteriën en schimmels en dat het veilig is voor gebruiker, dier en materiaal.

Mede dankzij dit bredere gamma producten bleef CID LINES snel groeien. Snel werd ook voor export gekozen om sterk te kunnen blijven groeien. “We stelden vast dat we met een kwaliteitsvol product afkomstig uit België zeer goed in de markt lagen en goed konden concurreren met lokale producenten. Op die manier hebben we van CID LINES een sterk gewaardeerd merk kunnen maken overal in de wereld”, aldus onze gastvrouw.

Ze vergelijkt ontsmettingsmiddelen kopen met een verzekering. “Je ziet met het blote oog niet of de bacteriën en virussen wel degelijk worden afgedood. Om te kunnen concurreren met soms goedkopere producten, moet je een garantie kunnen geven en dat konden wij doen dankzij de registraties die wij hebben in al die landen. Daardoor kun je op het etiket lezen welke bacteriën en virussen door het product afgedood worden. Dat geeft zekerheid aan de klant. Reeds dertig jaar hebben we op die manier gewerkt en dat is zeker één van de redenen waarom CID LINES zo succesvol was in die nieuwe markten”, zo legt ze uit.

“Een andere reden van ons succes is dat wij er voor gekozen hebben met distributeurs en importeurs te werken die dezelfde ondernemersmentaliteit hebben als ons met als doel de boer vooruit te helpen. Zij zijn met ons gegroeid en wij met hen”, zo vervolgt ze. Die distributeurs hebben zelf commerciële mensen en technisch gevormde mensen in dienst die vanuit CID LINES worden opgeleid en ondersteund.

Op dit ogenblik wordtnog altijd alles geproduceerd in België. “Bij die productie werd zeel veel geautomatiseerd. Daardoor kunnen we snel en zeer efficiënt produceren en kan de totale productiekost onder controle worden gehouden worden. Bovendien hebben wij het voordeel dat we in België in het hart van de chemie zitten, met als centrum Antwerpen. We zitten hier dus goed qua aankoop van grondstoffen. We werken ook met fijne chemie en daarvoor is veel know how vereist en die is hier aanwezig.”

Preventie

Ingaand op de vraag naar de evolutie van het bedrijf, merkt onze gastvrouw op dat de grootste uitdaging voor de veehouderij is om efficiënt te zijn, maar ook om op een gezonde manier dieren groot te brengen “Daarom moet de sector van een curatieve naar een preventieve manier van werken evolueren. Dat kan enerzijds door de immuniteit van de dieren te verhogen en anderzijds door de infectiedruk op het bedrijf te verlagen.”

Het volstaat niet om een reinigings- of ontsmettingsmiddel te verkopen als de mensen niet weten hoe het op de juiste manier te gebruiken. We voorzien advies op maat van de situatie en bieden ook producten die makkelijk kunnen worden toegepast. Daarnaast voorzien we protocols en trainingen, zodat de gebruikers kunnen meten of ze het goed hebben toegepast. We doen ook zelf veel proeven om de resultaten van onze producten en de manier van werken te testen. De adviesverlening is dus een zeer belangrijk onderdeel van onze oplossing geworden. Dat gebeurt veelal in samenwerking met de bedrijfsdierenartsen.”

“In samenwerking met de universiteit van Gent, werken we geregeld mee aan de ontwikkeling van tools die de sector helpen in hun preventieve maatregelen. Zo is o.a. onze samenwerking met het Bio-check TM project begonnen, een checklist die een goed beeld geeft van hoe het staat met de bioveiligheid op het bedrijf. CID LINES heeft meegewerkt aan het adviesluik van deze tool en zorgt ook dat de rapporten automatisch teruggestuurd worden naar de gebruikers samen met bedrijfsspecifiek advies. Het automatisch Feedback systeem is exclusief voor CID LINES klanten.

Innovatie

In de loop der jaren werden door CID LINES tal van nieuwe producten op de markt gebracht. “Onderzoek naar nieuwe producten gebeurt in het eigen laboratorium. Dit levert ons een voordeel van snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten op. In totaal werken zo’n 25 mensen aan ontwikkeling van nieuwe producten en het registreren ervan. Dat is een zeer breed team van bio-ingenieurs, chemici, toxicologen, apothekers, virologen en bacteriologen. Anderzijds werken onze experts ook samen met externe labo’s en met universiteiten en onderzoekscentra rond bepaalde ziekten”, zo vervolgt Helena Brutsaert.

“Wat de registratie van de producten betreft, behoort ons land tot de strengste in de wereld. Dat stelt hoge eisen aan ons, maar biedt anderzijds het voordeel dat wanneer wij naar andere landen gaan om de registratie aan te vragen, ons dossier reeds zeer volledig is. De strengheid van de registraties in ons land is dus eigenlijk een sterkte geweest voor CID LINES.”

Kwaliteitsbewaking

Om steeds de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen is CID LINES ook op verschillende vlakken gecertificeerd. Zo is het bedrijf ISO-gecertificeerd, maar ook GMP-Pharma waardoor het farmaceutische producten (dipmiddelen bv.) mag produceren en daarnaast ook GMP-Plus o.m. voor voederadditieven die helpen om de immuniteit van de dieren te verbeteren. Het productiebedrijf valt als chemiebedrijf ook onder de strenge Seveso-wetgeving.

Tijdens het productieproces wordt zeer milieuvriendelijk en veilig gewerkt. Zo wordt al het regenwater van het bedrijf opgevangen en gezuiverd tot op loosbaar niveau. Daarnaast worden alle lege verpakkingen teruggenomen om nadien terug verwerkt te worden bv. tot tuinmeubilair in kunststof, e.d.

Bij iedere levering van grondstoffen en ook tijdens de productie worden stalen genomen en geanalyseerd. Dankzij een zeer sterk doorgedreven systeem van tracering (o.m. door barcodes en palletpaspoorten) kan van elk product getraceerd worden tot aan het begin van z’n productieproces.

We make hygiene work

Wat de toekomst aangaat, ziet Helena Brutsaert de veehouderij steeds professioneler en grootschaliger worden. “Er zal ook meer en meer geïntegreerd gewerkt worden. Daarom zal ook het advies dat aan de veehouders gegeven wordt moeten kunnen meegroeien met die industrie. Wij investeren daarom zeer sterk in mensen met technische bagage die onze klanten advies op maat kunnen geven. In onze verkoopteams zitten tal van specialisten en veeartsen.”

“Anderzijds zijn wij er ook van overtuigd dat preventief werken hoe langer hoe belangrijker zal worden om gezonde dieren in een gezonde omgeving te garanderen. CID LINES weet hoe dat moet en we willen die kennis naar onze klanten overbrengen.”

“Wij zien dan ook de toekomst van ons bedrijf goed tegemoet. We zijn de voorbije jaren steeds gegroeid en het is onze ambitie om dat ook in de komende jaren te blijven doen en zo ons marktaandeel in de verschillende landen waar wij aanwezig zijn te verhogen.”

“Die ambities willen wij waar maken onder het motto ‘We make hygiene work’. Dat geeft weer dat wij staan voor totaaloplossingen. Wij zorgen dat de hygiënemaatregelen goede resultaten opleveren, dankzij de kwaliteit van onze producten en wij ‘ontzorgen’ de klanten, zodat zij zich kunnen focussen op wat voor hun belangrijk is, nl. hun bedrijf gezond houden. Kortom wij zorgen ervoor dat hygiëne en preventie op het bedrijf werkbaar is”, zo vat Helena Brutsaert samen.

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken