Startpagina Veeteelt

Beoordeel droogteschade via satelliet

Landbouwers kunnen nadat het KMI de afgelopen droogte bestempelde als uitzonderlijk de schade op hun percelen melden aan de gemeenten. Schattingscommissies kunnen daarbij nu zijdelings ook gebruik maken van satellietbeelden.

Leestijd : 2 min

Als de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en als de gemiddelde schade per dossier hoger is dan 5.580 euro dan kan de Vlaamse regering de droogte erkennen als landbouwramp.

Het is dus belangrijk dat de landbouwers de schade op hun percelen melden aan de betrokken gemeente van het getroffen perceel.

Aan de gemeenten wordt gevraagd om, op basis van deze eerste voorlopige vaststellingen, een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen uiterlijk op 21 september 2018 te melden aan het Departement Landbouw en Visserij.

Wanneer een definitieve oogstraming mogelijk is, bijvoorbeeld net vóór de oogst, is het belangrijk dat de gemeentelijke commissie tot vaststelling van schade aan teelten ook de definitieve schade vaststelt. Voor deze definitieve vaststelling kunnen de commissies, in de mate van het mogelijke, beroep doen op de aanwezigheid van een expert van het Departement Landbouw en Visserij.

Recent is het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij (www.landbouwvlaanderen.be) uitgebreid met een “Geoloket Landbouw”. Via deze module is er onder meer informatie over de landbouwgebruikspercelen raadpleegbaar.

Beelden over fotosynthese

Naar aanleiding van de droogte en het opgestarte onderzoek voor de erkenning als landbouwramp, zijn er naast de gebruikelijke luchtfoto's en intekening van de percelen, ook satellietbeelden ter beschikking gesteld. Deze geven een groei-index (indicatie van fotosynthese) weer van de gewassen die eind juli op de percelen stonden. Hoge indices (groene kleuring) geven een hoge graad van fotosynthese weer, lage indices (bruine kleuring) geven aan dat er eind juli weinig of geen fotosynthese meer aanwezig was op die locatie.

Ondersteunend, niet vervangend

De informatie op het Geoloket landbouw is ondersteunende informatie bij de toepassing van de procedure uit de omzendbrief van juli 2010 met richtlijnen tot het bijeenroepen van commissies tot vaststelling van schade aan teelten. Deze procedure blijft dan ook onverwijld van kracht. Dit betekent onder meer dat er een proces-verbaal moet opgesteld worden en dat de percelen door de schattingscommissies ter plaatse bezocht moeten worden om de schade vast te stellen. De informatie op het Geoloket landbouw kan echter ter ondersteuning door de schattingscommissies gebruikt worden, bijvoorbeeld om voor silomaïs de accuraatheid van de inschattingen van schade te velde te verhogen.

Departement L&V

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken