Startpagina Melkvee

Innov’SPACE 2018: Wat valt er te zien?

Van dinsdag 11 tot vrijdag 14 september gaat de veeteeltbeurs SPACE door in het Franse Rennes. Op de shortlist van innovatiewedstrijd Innov’SPACE staan maar liefst 39 deelnemers. Landbouwleven bespreekt er negen voor u.

Leestijd : 5 min

Al sinds 1995 organiseert de Franse veeteeltbeurs SPACE de wedstrijd Innov’SPACE. Op die manier selecteert de organisatie de meest innovatieve nieuwe producten van standhouders. Negen van die innovaties kregen alvast twee sterren toebedeeld. De innovaties met de hoogste onderscheiding, drie sterren, worden pas op de beurs zelf bekendgemaakt. Landbouwleven geeft u alvast een voorsmaakje.

Well’Floor

De eerste, een vloerelement voor varkensstallen dat Well’Floor werd gedoopt, ving meteen twee sterren. Het is dan ook van deze tijd. Het systeem zorgt ervoor dat varkens hun natuurlijke wroetgedrag kunnen botvieren in hygiënische omstandigheden. Meer dierenwelzijn dus, met behoud van hygiëne, beweert de producent, Frans betonspecialist Fournier.

Het Well’Floor vloerelement laat varkens hun natuurlijke wroetgedrag botvieren  in hygiënische omstandigheden.
Het Well’Floor vloerelement laat varkens hun natuurlijke wroetgedrag botvieren in hygiënische omstandigheden.

Het systeem blinkt uit in eenvoud: één element bestaat uit een roestvrij stalen, ondiepe invoegbak met eetbaar wroetmateriaal. De bak vervangt naadloos de bovenste roosters in een betonnen roostervloer. Verander je de indeling van de varkensstal, dan kan je het element naar believen verplaatsen.

AquaClim Thermodynamic

Ook fabrikant Bioret Agri komt naar buiten met een diervriendelijk product, goed voor één ster. De AquaClim is een ligbed dat met water wordt gekoeld. De matras bestaat uit een waterzak met kanaalsysteem bovenop een latex schuimmatras. Koeien die op de waterzak gaan liggen ervaren minder drukpunten, wat zou leiden tot een betere bloedcirculatie. In warme zomers zou het natuurlijk ook de gezondheid en de melkproductie van de koeien ten goede komen.

Het AquaClim ligbed wordt met water gekoeld en oogst energie uit de overtollige  lichaamswarmte van koeien.
Het AquaClim ligbed wordt met water gekoeld en oogst energie uit de overtollige lichaamswarmte van koeien.

De Thermodynamic versie gaat nog een stap verder. Het doet aan wat Bioret “zoöthermie” noemt. Daarmee bedoelt het bedrijf dat het de warmte die de koeien afgeven aan het water in de matras omzet in energie voor de melkveehouder. Stel je voor, na de zonnepanelen op het dak van de stal of de pocketvergister naast de stal kun je nu ook energie halen uit de koeien in de stal.

Enerfox Ice Bank

Heb je effectief zonnepanelen op het dak van de melkveestal, dan kan de Enerfox, een beslissingssysteem voor optimaal gebruik van energie dat met één ster beloond werd, helpen om daar het maximum uit te halen. Ontwikkelaar MayENR sloeg de handen in elkaar met Fullwood Packo. Die laatste koppelde zijn systeem om melk te koelen met ijskoud water, de Ice Bank, via de Enerfox aan de photovoltaïsche cellen in zonnepanelen.

Op die manier kan de Ice Bank ijs maken op een moment dat de zonnepanelen veel energie produceren. Het resulterende ijskoude water doet continu dienst om de melktank af te koelen. Wanneer er geen zonlicht is, kan je toch op dalmomenten de ijsvoorraad aanvullen. De Enerfox-module anticipeert op het weer en op de temperatuur van de tank. Volgens de fabrikant kunnen melkveehouders op die manier hun energiekost gemiddeld met de helf verminderen, in de zomer zelfs met drie kwart.

Voixeo

Producent Adventiel stelde vast dat landbouwers weinig hebben aan hun smartphone of hun computer wanneer ze met vuile handen in het veld bezig zijn. Met dat in gedachten lanceerde het merk Voixeo, een systeem voor automatische stemcontrole, en werd met één ster beloond daarvoor. Het komt erop neer dat je op verschillende plaatsen speciale geluidsboxen installeert waar je ook tegen kan praten. Die kan je bovendien verbinden met sensoren. Zo kan je in de kraamstal met je stem kalvingen rapporteren aan de computer, of in je zetel een alarm krijgen wanneer een koe tochtig is.

Op dit moment kan je ‘smart connected speakers’, slimme, verbonden geluidsboxen van Google Home gebruiken. Adventiel stelt dat het systeem compatibel is met het Hubixeo bots platform, dat vorig jaar twee sterren veroverde op SPACE.

Maxi Couv’

De Maxi Couv’ zaaimachine van Devrand (2 sterren) laat toe om bodembedekkers en vanggewassen onder het hoofdgewas te zaaien, vóór de oogst. Zaaien op deze manier gaat aan maximum 20 ha per uur. Uiteraard gebeurt dit zonder ploegen. Daardoor heeft de landbouwer minder kosten, wel 83  % minder, beweert de fabrikant. Dat moet groenbedekkers aantrekkelijker maken. Naast de snelheid van werken is ook het feit dat je het werk vóór de oogst van het hoofdgewas uitvoert niet oninteressant.

De fabrikant haalt aan dat deze manier van werken erosie tegengaat. Daarbovenop vermijd je dat meststoffen wegsijpelen en pesticiden en fosfor hun weg vinden naar het oppervlaktewater terwijl de bodembedekkers pas beginnen groeien.

Gyrax balenwagen

Het Franse Gyrax haalde met zijn nieuwe balenwagen voorzien van hydraulische zijstangen één ster. Door de hydraulische stangen te besturen stabiliseer je de balen op het stroplateau. De machine stopt wanneer de balen op de juiste positie staan. De stangen houden ze daar gedurende de rit. Dat maakt manueel vastbinden overbodig en biedt winst op het gebied van tijd, veiligheid en rijcomfort, aldus de fabrikant.

Gyrax ontwikkelde een balenwagen met bestuurbare hydraulische zijstangen om balen  te stabiliseren op het stroplateau.
Gyrax ontwikkelde een balenwagen met bestuurbare hydraulische zijstangen om balen te stabiliseren op het stroplateau.

Het telescopisch systeem is compatibel met balenwagens van verschillende lengtes, zelfs met die voorzien van glijdende extensies.

Lavicole

Rabaud sleepte met zijn kuisautomaat voor pluimveestallen twee sterren in de wacht. De wasrobot werkt met hoge druk, rijdt volgens een op voorhand vastgelegd spoor en opereert volledig radiogestuurd. Het combineert verschillende functies. Ten eerste wast een richtbare ‘hand’ met vijf roterende spuitdoppen op een beweegbare arm muren en plafonds, tot 4,5 m hoog.

Lavicol,  de wasrobot voor pluimveestallen van Rabaud, werkt met hoge druk en opereert volledig radiogestuurd.
Lavicol, de wasrobot voor pluimveestallen van Rabaud, werkt met hoge druk en opereert volledig radiogestuurd.

Een ander wassysteem legt zich toe op drinklijnen en voederbakken. Een derde element is een schuimlans die detergent aanbrengt. Ten slotte moet je zelf nog afwerken met een hogedruklans. Een waterslang van 100 m verbindt de machine met de hogedrukeenheid buiten de stal. Die bestaat uit een tank met een buffertank van 1.000 liter. Het geheel heeft ongeveer drie uur nodig om een stal van 1.000 m² proper te maken, schat Rabaud.

Hydroshift systeem

De Spaanse fabrikant Tatoma komt op de proppen met hydraulisch aangestuurde vijzels in een voermengwagen, goed voor twee sterren. Volgens de fabrikant is het Hydroshift systeem het eerste dat toelaat de behandelsnelheid en mengtijd voor elk van de voeders aan te passen. Een variabele hydraulische pomp is verbonden met een hydraulische motor gekoppeld aan de versnellingsbakken van de vijzels.

P_TATOMA_HYDROSHIFT

Speciaal ontworpen software zorgt ervoor dat je het hoogst mogelijke vermogen kan gebruiken op een manier dat de schroefsnelheid verandert naargelang de druk in het systeem. Via CAN BUS is de software verbonden met het weegsysteem, zodat je voor elk voeder andere instellingen kan kiezen.

Stunning Checker

De laatste innovatie die we onder uw aandacht brengen is er één die via de slachthuizen ook veehouders ten dienste kan zijn. Wie herinnert zich de beelden van onverdoofde, spartelende varkens in het slachthuis van Tielt niet? Het bedrijf Neotec Vision ontwikkelde in samenwerking met de Internationale Federatie voor Gegevensverwerking IFIP en het Franse veeteeltinstituut IDELE de Stunning Checker: een systeem dat met beeldanalyse beoordeelt of een dier effectief verdoofd is voor de slacht. Dat kreeg twee sterren toebedeeld van de organisatie.

Zal de Stunning Checker, die met beeldanalyse beoordeelt of een dier effectief verdoofd is voor de slacht, toekomstige schandalen vermijden?
Zal de Stunning Checker, die met beeldanalyse beoordeelt of een dier effectief verdoofd is voor de slacht, toekomstige schandalen vermijden?

De beeldanalyse richt zich op de knipperreflex van de dieren wanneer ze gestimuleerd worden met enkele luchtstoten, zonder menselijke tussenkomst. Geen subjectiviteit, en dus een sluitende garantie dat dierenwelzijn gerespecteerd wordt tijdens de slacht zelf. Een eerste versie is getest in verschillende slachthuizen uit het westen van Frankrijk.

Landbouwleven stuurt een reporter naar SPACE. Over welke innovaties wil u meer weten? Stuur een mailtje naar redactie@landbouwleven.be of bel naar 02 730 34 58.

DC

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken