Startpagina Veeteelt

Nieuw Mest Transport Internet Loket vanaf 1 januari online

Op 1 januari 2019 lanceert de Vlaamse Landmaatschappij een nieuwe versie van het Mest Transport Internet Loket (MTIL). Die toepassing maakt dan integraal deel uit van het Mestbankloket, terwijl het huidige MTIL een autonome toepassing is. De nieuwe versie biedt volgens de Vlaamse Landmaatschappij heel wat voordelen op het vlak van gegevensuitwisseling.

Leestijd : 2 min

De erkende mestvoerders, erkende verzenders en grensboeren gebruiken MTIL om hun mesttransporten automatisch en online via internettechnologie aan te melden bij de Mestbank. Dit jaar werd de kaap van 340.000 aangemelde mesttransporten in MTIL overschreden. Het nieuwe MTIL zal altijd voorzien zijn van de meest recente gegevens, zowel op het vlak van mesttransporteurs, volmachten als mestanalyses.

Het nieuwe MTIL houdt rekening met de keuze die de landbouwer maakt tussen de forfaitaire mestsamenstelling en de mestsamenstelling op basis van regelmatige analyses. Vanaf 1 januari 2019 stromen de mestanalyseresultaten die de erkende laboratoria ingeven in het Staalname Melding Internet Loket (SMIL) automatisch door naar het Mest Transport Internet Loket (MTIL). De geldige mestanalyseresultaten worden met het nieuwe MTIL automatisch ingevuld op de mesttransportdocumenten.

Aanmelden in MTIL

De erkende mestvoerders, erkende verzenders en grensboeren, moeten zich vanaf 1 januari 2019 aanmelden in MTIL via het Mestbankloket, met hun elektronische identiteitskaart (eID) en bijhorende pincode, itsme of token. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen zich aanmelden. De erkende mestvoerders, erkende verzenders en grensboeren kunnen volmachthouders aanstellen om in hun plaats te werken met het Mestbankloket, voor de rubriek ‘aan- en afvoer van mest’.

Volmachten die al werden toegekend voor de rubriek ‘aan- en afvoer van mest’ worden uitgebreid met de volmacht voor MTIL. Dat geldt ook voor de volmachten van de aanbieders en afnemers van de transportdocumenten: zij kunnen de aangemaakte documenten raadplegen op MTIL en online ondertekenen, als alternatief voor de ondertekening op papier.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken