Startpagina Actueel

Opvallend weinig vrije aardappelen in voorraad

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,21 miljoen ton. Deze voorraad ligt iets lager dan de voorbije twee seizoenen, maar wel hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Van de huidige voorraad ligt minder dan een kwart vrij. Dit bete-kent slechts 270.000 ton. Dit is de helft van de hoeveelheid vrije aard-appelen van vorig jaar of het 5-jarig gemiddelde. Normaal ligt een kleine helft van de voorraad in april nog vrij. Ruim de helft van de vrije aardappelen ligt in Vlaanderen.

De voorraad gecontracteerde aardappelen is de grootste van de afgelopen jaren. Deze veranderende verhouding tussen vrij en contract heeft meerdere oorzaken. Enerzijds is er de verschuiving naar ‘andere’ rassen die meer onder contract worden...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Jasper en Afke Baukje willen verbinding maken met de burger

Melkvee Tot hun verbazing wonnen melkveehouders Jasper en Afke Baukje Spierings uit het Brabantse Oss de belangrijke Nederlandse prijs ‘Agrarisch Ondernemer 2024’. Ze hebben 80 stuks melkvee en 200 zoogkoeien voor het vlees, doen aan natuurbeheer en hebben inmiddels 49 werknemers. Ze willen via hun grote boerderijwinkel en kinderdagverblijf de vrijheid van het boerenleven en het boerengevoel zo veel mogelijk doorgeven aan de burgers in de regio.
Meer artikelen bekijken