Startpagina Akkerbouw

Boerenbond: "Hitte op dit ogenblik groter probleem voor landbouw dan droogte"

"De hitte vormt op dit ogenblik een groter probleem voor de landbouw dan de droogte, waar een aantal boeren zich, onder meer dankzij de gratis leveringen van gezuiverd water door Aquafin, beter op hebben kunnen voorbereiden. Vanuit heel Vlaanderen wordt op dit ogenblik schade gemeld aan aardappelen. Voor het fruit verschilt dat van regio tot regio. Ook nieuwe aanplantingen hebben in deze hitte geen kans om te overleven." Dat zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond.

"Als gevolg van de hitte worden de aardappelen momenteel als het ware in de grond gekookt, met als gevolg doorschietende planten en aardappelen die te klein blijven. Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe groot de minderopbrengst uiteindelijk zal zijn en of de afgesproken leveringscontracten zullen kunnen worden nageleefd, maar de schade die aan de aardappelen wordt aangebracht is onomkeerbaar. Bij het fruit zien we zowel bij appelen als peren dat schillen barsten waardoor het fruit lelijk wordt. Deze hitteperiode mag echt geen weken meer duren", zegt Saenen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wat is het potentieel van kruidenrijk grasland als klimaatrobuust maaimengsel?

Akkerbouw Door de klimaatverandering worden veehouders steeds meer geconfronteerd met warmere en vooral drogere zomers. Grasland is door het lange groeiseizoen en dus groot compensatievermogen op zich klimaatrobuust. Toch is er nog ruimte voor verbetering als het gaat over grasmengsels bedoeld om te maaien. Deze zijn klassiek samengesteld uit hoofdzakelijk Engels raaigras. Dit wortelt ondiep en heeft behoefte aan veel nutriënten (onder andere stikstof) en water.
Meer artikelen bekijken