Startpagina Veeteelt

Schapen houden in Schotland: “We vormen het landschap, maar verdienen er niet volledig onze boterham mee”

Als je één fenomeen kan toeschrijven aan Schotland, dan is het wel crofting. In de Schotse Hooglanden en Eilanden is dit systeem van grondbezit uniek te noemen. Geen enkele croft is hetzelfde. Sommigen hebben enkel een croft, anderen diversifiëren met een weverij of toerisme. Ook de grootte varieert. Maar één ding hebben alle crofters met elkaar gemeen: je kan er geen volledig inkomen mee verdienen.

Een croft vind je nergens anders dan in Schotland. Eigenlijk gaat het over een klein landbouwbedrijf waarbij de grond wordt gepacht. Bij een deel ervan zijn ook gebouwen of huizen aan de pacht verbonden. De grootte van de bedrijfjes varieert enorm. Er zijn er van een halve hectare, maar ook enkelen van 50 ha. Toch ligt het gemiddelde bij zo’n 5 ha.

Een parlementaire wet uit 1886 creëerde de wetgeving rond het croften en voorzag de crofters in pachtzekerheid. Dit was...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Wolf blijft slachtoffers maken

Veeteelt De aanwezigheid van de wolf blijft op het platteland in Vlaanderen voor beroering zorgen. Vooral in Limburg en Antwerpen worden dieren het slachtoffer van wolven. Voor eigenaars van kleinvee, waaronder schapen, betekent de wolf extra gevaar.
Meer artikelen bekijken