Universiteit Gent campus Kortrijk start bouw VEG-i-TEC-campus

Het centrum moet de kloof tussen de onderzoekswereld en de bedrijfswereld verkleinen.
Het centrum moet de kloof tussen de onderzoekswereld en de bedrijfswereld verkleinen. - Foto: LBL

Op de nieuwe campus van UGent in Kortrijk zal onderzoek gedaan worden naar groenten- en aardappelverwerking. Door het onderzoek willen ze verschillende bedrijfsprocessen in deze sector optimaliseren. Daarbij ligt de focus op nieuwe technologieën, water- en energiebeheer en de economische, ecologische en/of sociale impact van bepaalde verwerkingsprocessen. Het centrum moet de kloof tussen de onderzoekswereld en de bedrijfswereld verkleinen. Daarom zullen de onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven.

Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken wordt bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken, en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen. Zo willen de onderzoekers bedrijven helpen om duurzamer te werk te gaan. "Het is de bedoeling dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat tijdens het productieproces. We spelen met de nieuwe campus in op het groeiende belang van duurzaamheid", aldus rector van de UGent Rik Van de Walle.

De campus zou in het voorjaar van 2020 moeten klaar zijn.

Belga

Meest recent

Meest recent