Startpagina Covid 19

Europese compensatieregeling onverkoopbare frietaardappelen nog ver weg

België en Frankrijk vragen vooralsnog vergeefs om een Europese compensatieregeling voor telers die met onverkoopbare frietaardappelen zitten. Van de andere echte aardappellanden houdt Duitsland zich afzijdig terwijl Nederland mede vanwege een nationale compensatieregeling niet pusht. De Belgische aardappelsector werkt met VLAM en Apaq-W aan een grote consumentenactie voor het wegwerken van diepvriesstocks.

België zit met ongeveer 750.000 ton onverkoopbare frietaardappelen. Het is het trieste gevolg van het sluiten van de horeca, het terugvallen van de export en het afblazen van evenementen. De coronacrisis hakt flink in een sector die lang als het vlaggenschip van de Belgische voedingsindustrie over de wereldzeeën voer. Het schip loopt averij op, maar de Belgische overheid kwam nog niet met een compensatie regeling. Men zet in op steun vanuit de EU. Vooralsnog moet men eerder water scheppen dan dat iemand de kiel komt repareren....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Covid 19

Covid-uitbraak zet China aan tot extra toezicht van diepvriesvoedsel

Covid 19 De recente heropleving van Covid-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.
Meer artikelen bekijken