Startpagina Actueel

Boerenbond pleit voor versterking economische slagkracht GLB

Europees Commissaris voor landbouw, Phil Hogan, lanceerde op 1 februari een uitgebreide bevraging over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De resultaten van deze bevraging zullen gebruikt worden voor de voorbereiding van de nieuwe periode van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid die aanvangt vanaf 2020. Boerenbond wil dat het GLB de basisbeginselen niet vergeet maar erkent dat er ook gewerkt moet worden aan de "slagkracht van het GLB in het ecologisch verduurzamen van de sector."

Leestijd : 3 min

Het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is één van de steunpilaren van het Europese beleid. Zo gaat ruim 35% van het Europees budget naar het GLB. Feit is wel dat er enkel een Europees beleid gefinancierd wordt voor landbouw. Alle andere beleidsdomeinen zoals onderwijs, zorg, mobiliteit, milieu- en natuurbeleid worden door de individuele lidstaten en regio’s betaald. Minder dan 0,4% van het bruto nationaal inkomen van alle EU-lidstaten wordt via het GLB geïnvesteerd in de verdere verduurzamen van de land- en tuinbouw tegenover een algemeen overheidsbeslag van circa 50 % van het bruto nationaal inkomen.

Neem zelf deel!

Boerenbond staat achter het initiatief van de uitgebreide bevraging omdat dit de betrokkenheid van de Europese burgers en organisaties met de Europese besluitvorming helpt verbeteren. De organisatie roept haar leden land- en tuinbouwers op om actief deel te nemen aan deze enquête. Daarenboven is Boerenbond ervan overtuigd dat een tijdige voorbereiding ook mogelijkheden creëert voor een grondige denkoefening over de toekomstige uitdagingen voor de Europese landbouwsector.

Terug naar de basis

Boerenbond bereidt zijn visie op het GLB na 2020 voor, wat gebeurt door de leden land- en tuinbouwers, actief in de verschillende structuren van Boerenbond. Zo wordt de visie gevormd vanuit de verschillende sectoren en de verschillende regio’s. Daarbij gaat Boerenbond in eerste instantie uit van de doelstellingen van het oorspronkelijke GLB namelijk: land- en tuinbouwers crisisbestendiger maken, zorgen voor voldoende kwaliteitsvol voedsel en de inkomensvorming van actieve landbouwers verbeteren. De recente crisissen in verschillende deelsectoren van land- en tuinbouw hebben duidelijk aangetoond dat hier nog een grote uitdaging ligt voor het GLB.

Ecologische duurzaamheid

Tevens pleit Boerenbond ook voor het aanpakken van de nieuwe uitdagingen die op diverse terreinen, op de sector afkomen. Dit betekent dat het GLB in de toekomst zowel antwoorden zal moeten bieden op het vlak van economische als op vlak van ecologische duurzaamheid. Het GLB is, zeker de laatste decennia, een cruciaal element geweest in het aanpakken van deze dubbele uitdaging die constant evolueert, net als de sector en het GLB.

Landbouw is geen doodgraver

Boerenbond onderstreept dus de noodzaak aan een versterking van de economische slagkracht van het GLB maar erkent dat ook gewerkt moet worden aan de slagkracht van het GLB in het ecologisch verduurzamen van de sector. We aanvaarden evenwel niet dat de sector weggezet wordt als industriële sector en doodgraver van milieu en natuur. Laten uitschijnen dat land- en tuinbouwers geen inspanningen doen op ecologisch vlak en alleen maar achteruitgang boeken op ecologisch vlak, is een slag in het gezicht van de Vlaamse familiale boeren en tuinders die, ondersteund door het GLB, onverdroten en aantoonbare inspanningen leveren om verder te verduurzamen met meetbaar resultaat dat al te vaak teniet gedaan wordt door processen buiten de landbouwsector om.

Jongeren goesting geven

Een gepaste economische ondersteuning die de sector crisisbestendiger maakt en bijdraagt aan het versterken van de inkomensvorming, naast een stimulerend beleid richting verdere verduurzaming moet jonge mensen terug goesting geven om te kiezen voor de land- en tuinbouw. Want ook de verjonging en generatiewissel is een belangrijke uitdaging voor het GLB om de voedselzekerheid in Europa op lange termijn te verzekeren.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken