Startpagina Melkvee

Het biestmanagement kan nog verbeteren

Een goed biestbeleid komt de gezondheid van runderen ten goede, ook op langere termijn. Dit werd ook bewezen met het Veepeilerproject waarbij DGZ het biestbeleid op 43 melkvee- en 44 vleesveebedrijven bestudeerde. Maar wie voert het beste biestbeleid en klopt het dat kalveren met hogere gehaltes biestantistoffen in hun bloed meer kans hebben om te overleven? Het onderzoek van Veepeiler geeft hierop een antwoord.

Dat kalveren die onvoldoende antistoffen opnemen onmiddellijk na de geboorte gevoeliger zijn voor ziekte en sterfte is al langer geweten. Verschillende studies toonden al aan dat FTP nog steeds een probleem is in de rundveehouderij. FTP staat voor failure of passive transfer, wat wil zeggen dat een kalf te weinig biestantistoffen heeft opgenomen in zijn bloed. Hoe het gesteld is met het biestbeleid en in welke mate FTP voorkomt op de Vlaamse rundveebedrijven, was echter nog niet bekend. Veepeiler rund bracht daar met dit onderzoek...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Nattigheid drukt op de Europese melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 24 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. De slechte weersomstandigheden fnuiken in Europa de melkproductie en de ruwvoederproductie. Dit kan de melkaanvoer negatief beïnvloeden voor het komende najaar en de winter. De boterprijzen scheren intussen hoge toppen.
Meer artikelen bekijken