Startpagina Actueel

Renaat Fruytier hoopt vooral op goede alternatieven voor CIPC

Landbouwleven blikt met Renaat Fruytier, akkerbouwer in Moerbeke, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Hoe beleefde je 2020?

“We kenden weer extreme droogte, en af en toe weer zeer veel neerslag op korte tijd. Dat extreme weer komt meer en meer voor. Onze omzet was wel gelijkaardig als andere jaren en nog behoorlijk goed, zowel bij aardappelen als granen. We beregenen in aardappelen dus het aantal kilo’s zat goed. Het was eigenlijk een goed jaar, mede door prijzen van de pootaardappelen. De prijzen voor de consumptieaardappelen waren wat minder.

Wat me zorgen baart, is de bewaring van de aardappelen. We zijn in het begin van het bewaarseizoen en zitten met de handen in het haar. CIPC is weg, en we worden gewaar dat de nieuwe producten nog niet klaar zijn voor de bewaring van aardappelen. Ik heb schrik dat ook Argos en 1,4 Sight bij ons aan banden zal worden gelegd, na de uitgebrande stallen in Duitsland. Muntolie is voor ons geen optie: het stinkt en die geur dringt echt in de aardappel. Frietfabrieken willen dat soort aardappelen niet.

Bovendien zijn we in 2019 gestart met een bouwaanvraag voor een nieuwe bewaarloods voor aardappelen en uien. We hebben die echt nodig omdat we willen uitbreiden. Echter… die aanvraag is nu pas rond! Wij moesten blijven werken, virus of niet. Het is niet rechtvaardig dat men door een virus iedereen aan het lijntje houdt. Onze Nederlandse collega’s konden 3 maanden na een bouwaanvraag starten met de bouw… dan stel ik me er wel wat vragen bij.”

Wat hoopt je voor 2021?

“Ik hoop vooral op goede alternatieven voor CIPC, maar heb het gevoel dat ook de fabrikanten niet goed meer weten wat te doen. Ik wil vooral dat mijn bouw er staat tegen het nieuwe seizoen, en dat we een normaal jaar hebben qua weersomstandigheden. Dat het gemakkelijk werken is.

Ik hoop ook dat we weer normaal kunnen omgaan met onze collega's. Drie medelandbouwers en ik gaan samen naar landbouwvergaderingen. Dat viel in het water, maar ik vind dat wel de mooiste avonden van de winter: je kan overleggen met collega's, je bent eens weg. Nu gebeuren de vergaderingen via pc, en vaak met slechte kwaliteit. Op die manier is er niet veel plezier meer aan.”

MV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken