Startpagina Actueel

Nieuwe tractor voor schoonste boerin

Leestijd : 3 min

Het was even knipperen met de ogen in de felle led-lichten van de John Deere 6175R die het erf van schoonste boerin Mieke Verniest opgereden kwam. Eén jaar lang krijgt ze de tractor in bruikleen, als hoofdprijs voor haar overwinning in de race om de titel als schoonste boerin.

“Amaaaai”, zo klonk het de schoonste boerin onder de indruk bij het aanschouwen van de groene tractormastodont. Al een half jaar is Mieke Verniest Vlaanderens schoonste boerin. “Ik had nooit gedacht dat ik ging winnen”, zo blikt ze terug. “Het is een grote verantwoordelijkheid, maar wel één die ik wou nemen want ik ben boerin in hart en nieren en wil de consument dichter bij de boer brengen.”

Laat vaderdagcadeau

Schoonste boerin zijn, dat is vooral niet veel thuis zijn. “Ik denk dat ik na mijn overwinning nog geen weekend thuis ben kunnen blijven. Maar het is wel heel plezant en je leert veel nieuwe mensen kennen en zelfs nieuwe zakenpartners.”

De nieuwe tractor zal in de praktijk vooral door manlief Luc gebruikt worden. Hij neemt vooral de akkerbouwtak voor zijn rekening, zij de 200 zeugen. “Deelnemen doe je echt als gezin. Luc is de eerste maand na de overwinning vaak alleen thuis geweest. De kindjes gaan halen van school, eten geven en in bed stoppen... en daarnaast nog al het werk in de stallen doen. Ik zie de tractor wat als een laat vaderdagcadeau voor hem”, zei ze spontaan gevolgd door een dikke kus voor echtgenoot Luc.

Eigen vleespakketten

De activiteiten buitenshuis betekenen evenwel niet dat het even kalmer gaat in het bedrijf, wel integendeel. Binnenkort wil ze starten met de verkoop van vleespakketten rechtstreeks aan de consument. “We gebruiken in het varkensvoeder al eigen maïs onder de vorm van ccm, kweken onze eigen zeugen en hebben zelfs ons eigen biggentransport. Met het verkopen van vleespakketten zou de cirkel rond zijn”, zo vertelde ze enthousiast.

Het doel is om te komen tot een Vlaams Ardennenvarken. Eindbeer bij de eigen zeugen wordt daarvoor een zwarte, langharige Duroc. Het plan is dat de varkens buitenloop kennen, en hun eiwit uit zeewier halen. Trager groeiende varkens moeten vlees geven dat vaster van structuur is en beter van smaak. Varkens zullen ook buitenloop hebben.

Nauwkeurig tot op 15 cm

De nieuwe tractor zal zoals gezegd vooral door manlief Luc gebruikt worden. Het gaat om een John Deere-tractor van het type 6175R. De trekker heeft een nominaal vermogen van 175 pk en een maximaal vermogen van 223 pk en kost nieuw in de gekozen configuratie zo’n slordige 145.000 euro.

De John Deere kreeg een bijzitstoel om een van de drie enthousiaste dochters mee te kunnen nemen, maar is ook uitgerust met een GPS met SF1 signaal. Dit garandeert een nauwkeurigheid tot 15 cm en maakt deze ten zeerste geschikt om accuraat mest te injecteren, gras te maaien of te sproeien. “Naar het schijnt willen boeren eens ze met GPS gewerkt hebben niets anders; we zijn zeer benieuwd”, keek Mieke Verniest uit naar het gebruik in de praktijk.

Lees ook in Actueel

Maandtemperatuurrecord opnieuw verbroken in april 2024

Actueel De afgelopen maand april was de elfde opeenvolgende maand waarin het maandtemperatuurrecord aan diggelen werd geslagen. Dat blijkt uit gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S), het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.
Meer artikelen bekijken