Startpagina Varkens

Amcra 2016: Optimisme heerst, maar extra inspanningen nodig

Het gebruik van antibiotica in België daalde opnieuw dit jaar, met 4,8 %. Van 2011 tot 2016 realiseerde de sector in totaal een daling van 20  %. Dit is een mooi cijfer, maar om de vooropgestelde daling van 50  % te halen tegen 2020 zijn er extra inspanningen nodig.

Een jaar nadat Amcra, het expertisecentrum voor antibioticarestistentie, en haar partners een convenant sloten met de federale overheid, kan de organisatie bemoedigende cijfers voorleggen. Met een daling van 4,8  % ziet ze opgelucht de trend naar minder antibiotica bevestigd, na de eenmalige stijging in 2014. De grootste dalingen deden zich voor bij de kritische antibiotica (-53  %) en de premixen (-29  %).

Volgens de laatste cijfers van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA),...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken