Startpagina Economie

Prijs van vlees in de EU stijgt 3,3% in een jaar

De prijs van vlees in de EU was in februari 2024 3,3% hoger dan in februari 2023. In België steeg de vleesprijs zelfs met 4,8% in een jaar. Zo meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Leestijd : 1 min

In een jaar tijd steeg de prijs van vlees voor de Europese consument met 3,3%. Varkensvlees steeg het meest (5,7%), vervolgens lam en geit met een stijging van 4,5%. Rund- en kalfsvlees stijg met 3%. Pluimveevlees daarentegen daalde met 1,6% in vergelijking met februari 2023.

De voorbije 3 jaar was de stijging van de vleesprijs in de EU het hoogst tussen april 2022 en maart 2023. De jaarlijkse stijging zat toen boven de 10%. De grootste stijging vond plaats in februari 2023, wanneer de prijs 17,3% hoger was dan in februari 2022. De prijzen stijgen momenteel dus minder snel dan toen, of in het geval van pluimveevlees dalen zelfs licht.

De jaarlijkse prijsstijgingen van rund-, kalfs-, lams- en geitenvlees bleven de voorbije 3 jaar onder de 15%. De prijzen van pluimvee- en varkensvlees kenden grotere pieken: +24,4% voor pluimvee in november 2022 en +18,8% voor varken in februari 2023.

De lidstaten

De vleesprijs steeg in februari 2024 in de meeste lidstaten. De hoogste stijging vond plaats in Bulgarije (8,2%), gevolgd door Roemenië (7,7%) en Kroatië (7,1%). In België steeg de gemiddelde vleesprijs in februari 2024 met 4,8% in een jaar.

In 3 landen daalden de vleesprijzen ten opzichte van vorig jaar: Tsjechië (-5,1%), Finland (-2,2%) en Denemarken (-0,6%).

Eurostat/ThD

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken