Startpagina Witloofroute

Witte Goudroute oost: Fiets langs bedrijven met witloof

In de provincie Vlaams-Brabant ten oosten van Brussel kan je tussen Mechelen en Leuven langs meerdere bedrijven fietsen die witloof produceren. Tijdens je tocht zie je in de zomer velden waar de witloofwortelen groeien.

Leestijd : 4 min

Een niet-kenner zou de witloofplant te velde kunnen verwarren met suikerbieten of cichorei. Toch zit er verschil in het blad en de stand van het bladerdek. Het meeste witloof is op gefreesde ruggen in het veld gezaaid. Echter komen we ook nog de zaai op vlak land tegen, zij het in een minderheid.

De fietstocht (48 km) start in Kampenhout, hoe meer je richting Keerbergen en Haacht fietst, hoe meer kans je maakt om ook het andere witte goud te ontdekken: asperges. Tijdens je fietstocht steek je tweemaal het kanaal Leuven-Mechelen over en tweemaal de Dijle. Je kan dus niet alleen van prachtige velden genieten, maar ook van het water. Wel even opletten geblazen: zowel de steenweg als de spoorweg Leuven-Mechelen worden gekruist.

Praktisch

Start: Dorpsstraat 6, 1910 Kampenhout

Kaart downloaden via www.toerismevlaamsbrabant.be, Volg de knooppunten: 6 - 7 - 44 - 77 - 41 -21 - 22 - 73 - 66 - 67 - 82 - 24 - 64 - 23 - 83- 29 - 27 - 28 - 97 - 87 - 98 - 5 - 6.

Beeldhouwwerk ’t witloofboerke

Het standbeeld ‘t Witloofboerke wuift je uit aan je vertrekpunt, in hartje Kampenhout. Het beeld van Luc Mathijs is een ode aan de landbouwers die van Kampenhout een echt witloofdorp hebben gemaakt. De teelt palmde eind 19de eeuw de dorpen ten oosten van Brussel in, omdat de kalkrijke bodem van leem en zand daarvoor erg geschikt was.

Marcel Pira schreef het gedicht ‘De Witloofboer’, afgebeeld onderaan het standbeeld. Zelf was hij inwoner van Relst (Kampenhout). Na zijn overlijden op 88-jarige leeftijd in 2017, heeft de gemeenteraad unaniem beslist om hem tot achtste ereburger te benoemen. De woordkunstenaar treedt hiermee in de voetsporen van atlete Kim Gevaert die in 2002 al tot ereburger werd benoemd, en Will Tura. Hij woonde begin jaren 60 enkele jaren in Kampenhout.

Witloofmuseum

Tijdens de Witte Goudroute Oost fietst men doorheen de bakermat van het witloof, een bezoek aan het witloofmuseum kan dus niet ontbreken. Echter is het museum sinds 2018 gesloten samen met de witloofveiling (allen op één site). De witloofveiling ging op in de coöperatieve groente- en fruitveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Het nieuwe witloofmuseum opent zijn deuren eind dit jaar in het centrum van Kampenhout aan het gemeenteplein achter de charmante Villa Lucie. Leuk om weten is dat op de oude site momenteel nog een Covid-19 vaccinatiecentrum is.

Het museum toont vooreerst hoe traditioneel witloof geteeld en verhandeld wordt. Ook de geschiedenis van de witte krop komt aan bod net als het agrarisch aspect, naast de sociale en culturele impact van de teelt. Verhalen van witlooftelers, –kuisers, -verpakkers en -opkopers kan men beluisteren.

Brouwerij Hof ten Dormaal

Wie zijn dorst wil lessen, kan van de fiets stappen bij Brouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk. Dit is een statische vierkantshoeve die sinds 2009 een ambachtelijke brouwerij volgens een ecologisch concept bevat. De familie Janssens verbouwt er vandaag eigen granen én hop om vervolgens zelf te gaan brouwen en bottelen. De bijproducten en draf worden als veevoeder verwerkt voor de dieren op de boerderij (boerenpaarden en vleesvee). Zo is de cirkel rond en maakt het een zeer ecologische brouwerij.

Er wordt hier een bier op basis van witloof gebrouwen, genaamd ‘Witgoud’. Ook in ‘Wintergoud’ een Imperial Stout wordt de witloofwortel gebruikt. Deze vervangt de helft van de normale hophoeveelheid. Hiernaast zijn er nog een 15-tal eigen bieren. Boeren en brouwen gaan hand in hand bij de familie Janssens op Hof ten Dormaal. Onder goedkeurend oog van vader Andre, boeren en brouwen zoons Dries en Jef lustig voort.

Meer info op: hoftendormaal.com

Grondwitloofbedrijf Schoevaerts - Hoogeras

In Buken, deelgemeente van Kampenhout vind je halverwege de weg Mechelen-Leuven het grondwitloofbedrijf van Danny Schoevaerts en Bieke Hoogeras. Ze noemen zich een gesloten bedrijf omdat ze van eigen zaadwinning vertrekken, dus van zaad tot wortel en van wortel tot krop.

Eigen zaadwinning helpt mee om de biodiversiteit in stand te houden. Dit wordt verder bevorderd door eigen bijenkasten in de velden te plaatsen. De gronden waar de witloofwortels op geteeld worden, liggen niet verder dan 4 km van het bedrijf.

In de ruim 40 jaar dat de witlooftelers actief zijn, hebben ze nog nooit koelruimtes gebruikt om witloofwortelen te bewaren. Zij halen ze rechtstreeks van het veld wanner ze er nodig hebben. Het is anders werken, maar wel beter voor het milieu en de elektriciteitskosten. De witloofgroei wordt door de natuur gestuurd. Met opname van vroege en late soorten die op eigen ritme kunnen groeien, wordt getracht van half september tot april witloof aan te bieden. Enkel in de winter zijn er soorten die bijverwarmd en afgedekt worden.

Naast thuisverkoop wordt er geleverd aan winkelketen Cru. Hiernaast komen topkoks en chefs van sterrenrestaurants het Brussels grondwitloof van Danny en Bieke ter plaatse kopen.

Meer info: schoevaertsgrondwitloof.weebly.com

Download (voor pc)

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Tim Decoster

Lees ook in Witloofroute

Meer artikelen bekijken