Startpagina Sierteeltroute

Sierteeltroute: fietsen in het spoor van de hoveniers

Wie houdt er nu niet van enkele sier-struiken in een park, of gewoon een tof boeketje in je huiskamer? Wist je dat het Scheldeland dé regio is van de sierteelt? Je kan er de fietsroute ‘In het spoor van de hoveniers’ volgen om de streek te ontdekken.

Leestijd : 4 min

In Wetteren start je de route eerst langs de Schelde. Onderweg kom je de vele boomkwekerijen tegen. Hou gerust even halt bij een van de percelen voor een mooie fleurige foto. Of blijf even stilstaan bij het gedenkteken van Adolf Papeleu, de pionier van de commerciële boomkwekerij en rozenteelt in Wetteren. De route heeft echter nog veel meer te bieden. De eeuwenoude lindeboom van Massemen en de Fauconniersmolen zijn zeker de moeite waard, net als het Domein Den Blakken. Beslis je op zaterdag te fietsen, dan is het heerlijk vertoeven in de Wetterse Watertuin.

Praktisch

Vertrek en aankomst: de Rode Heuvel aan de Scheldekaai in Wetteren. 32 km – de fietsroute is te volgen via de fietsknooppunten 40 – 35 – 43 – 47 – 53 – 54 – 56 – 57 – 62 – 65 – 72 – 73 – 67 – 61 – 40. Meer informatie over de route vind je op www.scheldeland.be/fietsen-hoveniers

Provinciaal Domein Den Blakken

Het Provinciaal Domein Den Blakken is een prachtige omgeving voor wandelaars om te verkennen. Het domein is 10 ha groot en ligt naast het natuurreservaat De Warandeduinen, dat ook zeker een bezoekje waard is. In Domein Den Blakken vind je een promotietuin voor de sierteelt, met de specialiteiten uit de streek, zoals rozen, sierheesters en parkbomen. Kuier in de aangelegde thematuinen of probeer het doolhof met verschillende soorten haagplanten uit. Een geleide wandeling is mogelijk en vraag je best aan bij de dienst voor Toerisme Wetteren.

den blakken

Rozenkwekerij Van Sante

Wil je een enorm assortiment rozen bij elkaar zien, dan moet je bij Rozenkwekerij Van Sante zijn. Carl Van Sante is de vierde generatie op het bedrijf en zorgt met 4 fulltime werknemers voor meer dan 500 verschillende rozen. Die zijn allemaal bedoeld om in vollegrond te planten. Bij Van Sante vind je struikrozen, klimrozen, liaanrozen, heesterro-zen, bodembedekkende rozen, miniatuurrozen en stamro-zen. Zelf heeft hij geen voorkeur voor een roos. “Elke roos is op mooi op zichzelf. Het hangt af van waar je de rozen wil”, lacht hij. Zijn cliënteel komt zowel van binnen- als buitenland, voor tuinen, tuincentra, openbare beplantingen... “Mijn rozen gaan ook naar Nederland, Frankrijk, en zelfs Duitsland en Italië.”

Carl geeft graag wat uitleg bij de rozenteelt. “De teelt van rozen duurt 1,5 jaar. Ik vermenigvuldig ze zelf. Dat doe ik door ze te griffelen, een vorm van enten. Dit gebeurt op een wilde onderstam die van zaad voortkomt en Rosa canina genaamd wordt. De onderstam wordt in het Rosa caninavoorjaar — april — in volle grond aangeplant. Vier maanden later wordt op deze onderstam een griffel of ent geplaatst. Dit wordt gedaan door een insnede op de hals van de plant te maken en daarop wordt een oog van een tamme roos geplaatst. Na het griffelen laten we de planten met rust. In het vroege voorjaar wordt het wilde loof boven het geplaatste oog afgeknipt. Op deze manier kan het tamme oog de volgende maanden zich verder ontwikkelen tot een volwaardige rozenstruik. Die is in het najaar voor verkoop.”

van sante

Meer informatie: www.vansante.be

Boomkwekerij Steven Calle

Steven Calle is bedrijfsleider van zijn eigen boomkwekerij. Het bedrijf werd al opgericht in 1895 en werd van generatie op generatie doorgegeven. “Ik ben de vierde generatie op het bedrijf. Het kweken van planten zit echt in mijn bloed. Als kind hoorde ik nog maar een tractor draaien of ik moest naar buiten”, vertelt Steven. Op 30 ha heeft hij 26 percelen waarop diverse bomen, waaronder sierbomen, struiken en coniferen, worden gekweekt. Steven : “Een derde van de kwekerij zijn fruitbomen waarvoor klanten van ver langskomen. Het kweken van een kwalitatieve goede boom vergt tijd en bijgevolg is de cyclus van de teelt zo’n 2 à 7 jaar. Ik kweek ze met de nodige zorg. Sproeistoffen zijn onvermijdbaar maar ik gebruik enkel het hoogstnodige.” Wetteren en omgeving zijn welbekend voor de boomkwekerij. “Het contact met mijn collega’s is goed. Wij zien elkaar wekelijks tijdens de plantenbeurs waarbij vraag en aanbod nog beter op elkaar kan worden afgestemd.”

Meer informatie: www.callesteven.be

DSC_0358

Fauconniersmolen

Tussen knooppunten 65 en 72 bevindt zich de Fauconniersmolen. Deze stenen stellingmolen werd gebouwd in 1845. Oorspron-kelijk was het een graan- en oliemolen. Momenteel houden vrijwillige molenaars de molen in beweging. Het is een beschermd monument sinds 1948 en behoort tot de erfgoedsite van de provincie Oost-Vlaanderen sinds 1973. In 1983-1984 werd het volledig binnenwerk vernieuwd na een brand. Je kunt (na afspraak) de molen bezoeken en een maaldemonstratie meemaken.

Meer informatie: mola@oost-vlaanderen.be

molen

Download, enkel voor pc

Route met kaart:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Lees ook in Sierteeltroute

Meer artikelen bekijken