Startpagina Bedrijfsnieuws

Lemken toont jaarlijkse innovatie

Lemken stelde ons midden november de vernieuwing in zijn productgamma voor. De rode draad doorheen het blauwe gamma is dat de machines steeds intelligenter worden.

Leestijd : 5 min

In plaats van 1 grote persdag te organiseren, werden het midden november 4 persdagen voor afzonderlijke groepen op de AgroFarm van Lemken, nabij zijn moedervestiging in het Duitse Alpen. Dat werd uiteraardzo georganiseerd omwille van de coronamaatregelen. Zo gaf ons Nicola Lemken, zevende generatie in het familiebedrijf en lid van het managementteam, te kennen.

Ondertussen is het 3 jaar geleden dat ze de Nederlandse schoffelspecialist Steketee overnamen. Daar plukken ze nu al de resultaten van, geeft Nicola aan.

“Het was misschien verrassend dat Lemken Steketee overnam, maar hiermee onderstreepte Lemken zijn visionair karakter”, aldus CEO Anthony van der Ley. Ondertussen hebben we andere fabrikanten van grondbewerkingsmateriaal een gelijkaardige actie zien doen.

De CEO geeft aan dat Lemken echt een wereldmerk is waarbij de Duitse herkomst onder de slogan ‘Made in Germany’ wordt uitgespeeld. “Onze machines zijn professioneel, innovatief en degelijk.” Hij merkt op dat de verkoop van landbouwmachines momenteel echt piekt en hij verwacht dat de toegenomen verkoop nog niet direct aan zijn einde is. Lemken heeft alvast tot en met de zomer een goed gevuld orderboek.

Door het stopzetten van de productie van spuitmachines, kwam er in de fabriek van Lemken in Haren (Duitsland) capaciteit vrij om zaaimachines te bouwen. Dat was ook welkom. Zo kon er wat productie verschuiven van Alpen naar Haren. In Alpen is er nu meer ruimte om bodembewerkingsmachines te maken.

Ook Lemken lijdt onder de coronacrisis. Gelukkig vlot de eigen productie dankzij gemotiveerde medewerkers en strikte hygiëneprotocollen goed. Ook zij ondervinden echter een verstoorde toeleveringsketting en trans-portproblemen. De metaalprijs nam enorm toe, net als de prijs van elektronicacomponenten en de trans-portprijs.

Kunstmatige intelligentie

Lemken en Steketee passen vanaf nu kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) toe op hun ‘IC-weeder’ schoffelmachine. Er werd hierbij gebruikgemaakt van een algoritme op basis van deep learning. De machine werd geprogrammeerd om te gaan schoffelen in een suikerbietveld. Andere gewassen volgen nog.

Om deze techniek te ontwikkelen moest de fabrikant vooraf suikerbietplanten fotograferen en handmatig markeren wat de suikerbietplant was.

Het algoritme heeft aan de hand van deze gegevens zelf een methode ontwikkeld om de suikerbieten te herkennen aan de hand van kleurprofiel, textuur, vorm, grootte en bladstand.

Lemken maakte de pneumatische schoffel van Steketee intelligent, waardoor deze nu suikerbietplanten herkent.
Lemken maakte de pneumatische schoffel van Steketee intelligent, waardoor deze nu suikerbietplanten herkent. - Foto: TD

Een groot voordeel is dat de schoffelmachine ook bij slechte weersomstandigheden kan werken. Het onderscheid tussen onkruid en suikerbietplant kan altijd gemaakt worden.

De camera's voor elke afzonderlijke rij zijn bij de IC-Weeder ondergebracht in een beschermende behuizing. Zo kan er ongeacht het omgevingslicht altijd worden doorgewerkt. Tijdens het rijden met de IC-Weeder AI sturen de camera's 30 foto's per seconde naar de boordcomputer. Dat zorgt ervoor dat ruim 95% van de planten wordt herkend. De sikkelvormige messen worden pneumatisch aangedreven. Ze gaan de rij in en schoffelen tot op 2 cm van elke plant.

SprayHub

Lemke breidt het Steketee-aanbod uit met de fronttank SprayHub. Deze kan gekoppeld worden met een schoffelmachine die in de achterhef van de tractor gemonteerd is. Beide werken met elkaar samen dankzij de SprayKit (spuittechniek). Op deze wijze wordt alleen nog maar geconcentreerd in de rij gespoten en tussen de rijen geschoffeld. De fabrikant geeft aan dat door de combinatie van beide technieken 40 tot 60% aan spuitmiddel wordt bespaard. Ook als gekeken wordt naar de benodigde arbeidstijd, is de werkwijze interessant, want er hoeft voor het schoffelen en spuiten maar één keer te worden gereden.

Er wordt voortgewerkt aan sectieschakeling van individuele rijen op basis van gps.

Karat 10

Een vernieuwing bij Lemken is de komst van de driebalkscultivator Karat 10, de opvolger van de Karat 9. Opmerkelijk is dat we nu 10 tanden hebben op een werkbreedte van 3m met een symmetrische plaatsing. Daardoor trekt de machine merkelijk minder scheef, is er een veel rustigere loop en trekt de machine lichter.

De Karat 10 is een verbeterde cultivator in gedragen of getrokken uitvoering.
De Karat 10 is een verbeterde cultivator in gedragen of getrokken uitvoering. - Foto: TD

Wat goed was bij het vorige type is ook bij de Karat 10 behouden. Denk hierbij aan de veerbelasting, tandhouders met snelwisselsysteem, zodat eenvoudig en heel rap van tand gewisseld kan worden. Zo is de machine in te stellen om van 5 tot 30 cm diep te werken.

Achter het tandenveld zorgen centraal in te stellen egalisatietanden voor een gelijkmatige egalisatie. Heeft men te maken met zware bodemomstandigheden, dan kunnen de egalisatieplaten vervangen worden door nieuwe speciaal gevormde stervormige schijven.

De Karat 10 is in gedragen en getrokken uitvoering (half gedragen) leverbaar tot 7 m werkbreedte. Bij de getrokken versie zijn er meerdere trekdissels leverbaar. Zo is eenvoudig onder andere op de bandenmaat en/of dubbele montering van banden in te spelen.

Solitair DT

Inspelend op de trend naar een zaaimachine met een dubbele zaadtank, die dienst doet voor 2 verschillende zaaizaden of voor de combinatie zaaizaad/meststof, heeft Lemken een nieuwe getrokken zaaimachine uitgebracht in een werkbreedte van 4 of 6 m, genaamd ‘Solitair DT’. De afkorting ‘DT’ slaat hier op DiscTrailed. Deze term geeft aan dat het om een getrokken zaaicombinatie gaat met een compacte schijveneg voor de bodembewerking. Er kan gekozen worden voor grote, gekartelde, holle schijven met een diameter van 465 mm. Deze zorgen voor een intensieve bodembewerking. Is dat niet gewenst, dan kunnen er verticaal staande gegolfde schijven zijn. Hier is er een minder intensieve grondbewerking en minder vochtverlies.

De Solitair DT is een nieuwe getrokken zaaicombinatie met een compacte schijveneg voor de bodembewerking en met een dubbele zaadtank.
De Solitair DT is een nieuwe getrokken zaaicombinatie met een compacte schijveneg voor de bodembewerking en met een dubbele zaadtank. - Foto: Lemken

Voor deze schijveneg kan nog een bandenpacker of een rij nivelleerplaten staan, naar keuze van de klant.

De zaadtank van de DT heeft een inhoud van maximaal 5.100 l en is verkrijgbaar als dubbele tank. Bij het zaaien kan de DT worden voorzien van mest of van meerdere soorten zaaigoed. Er zijn 2 varianten mogelijk: in de enkelvoudige uitvoering wordt meststof met zaaigoed in dezelfde zaaivoor uitgebracht, in de dubbel voudige uitvoering wordt de meststof middels afzonderlijke dubbele schijfkouters voor meststof in één strook onder de zaaddiepte afgelegd.

Solitair 9+

Voor wie voornoemde zaaimachine niet in een getrokken maar een gedragen uitvoering van 3 of 4 m wil, is er nu de nieuwe Solitair 9+.

De zaadtank van deze heeft een inhoud van 1.850 l en kan naar wens worden opgedeeld in de verhouding 50/50 of 60/40. Daardoor zijn, net als bij de voornoemde Solitair DT, 2 uitbrengvarianten mogelijk.

Juwel 8i

Door Isobus bediende wentelploegen nemen alsmaar toe in populariteit. Lemken levert daarom nu zijn Juwel 8i uit met de verbeterde iQ plough-bediening en een gebruikers interface met een nieuw design, voor een intuïtieve programmering.

De Juwel 8i van Lemken, bediend door Isobus, kan via de boordcomputer en/of joystick aangestuurd worden en kreeg enkele nieuwe functies mee.
De Juwel 8i van Lemken, bediend door Isobus, kan via de boordcomputer en/of joystick aangestuurd worden en kreeg enkele nieuwe functies mee. - Foto: TD

Ploegen met Isobus-bediening wordt steeds succesvoller omdat, dankzij het eenvoudig instellen van de overrug-/overbuikpositie, de werkbreedte en de werkdiepte via de terminal, tijd kan worden bespaard en flexibel op de verschillende (bodem)omstandigheden kan worden gereageerd.

Voor de nieuwe Juwel 8i met elektrohydraulische wentelcilinder kunnen tot 8 verschillende instellingscombinaties worden voorgeprogrammeerd, die naar behoefte kunnen worden opgeroepen. De ploegbediening kan via een terminal en/of joystick gebeuren.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken