Startpagina Actueel

Bezorgdheid van boeren in buurt van vervuilde 3M-site blijft heel groot

Landbouwers blijven heel bezorgd over de impact van de vervuilde 3M-site in Zwijndrecht. Dat blijkt uit een nieuwe belronde van het departement Landbouw & Visserij. Uit cijfers van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits blijkt dat nog geen enkele steunaanvraag werd ingediend voor een tijdelijke waarborg op overbruggingskredieten en herfinanciering via het VLIF.

Leestijd : 2 min

Drie maanden geleden ging Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) concreet in op de steunmaatregelen waarin voor landbouwers werd voorzien met betrekking tot het PFOS-dossier rond de vervuilde 3M-site in Zwijndrecht.

Maatregel niet verlengd

“De minister stelde toen dat de landbouwbedrijven met een minimale bedrijfsomvang van 40.000 euro bruto bedrijfsresultaat per bedrijfsleider een aanvraag konden indienen voor een tijdelijke waarborg op overbruggingskredieten en herfinanciering via 1 van de kredietinstellingen die door het VLIF (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds) zijn erkend”, aldus Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA).

Vanaf een omzetdaling van 15% kwamen de landbouwers in aanmerking voor deze steunmaatregel. Uit het antwoord van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits blijkt dat geen enkele steunaanvraag werd ingediend. De maatregel wordt dan ook niet verder verlengd.

Toch wordt het 3M-dossier voor landbouwers met grote zorg verder bekeken. Het departement Landbouw & Visserij organiseerde eind juni een eerste belronde, waarbij 40 landbouwers kon worden bereikt.

Er werd gepolst naar hun vragen en bezorgdheden rond de verkoop of afname van hun producten en rond leveringen en gebruik van voedergewassen, weiden en water binnen de perimeter.

“De grootste bezorgdheid ging over verkoop van producten en over de geplande oogst of voorziene grondbewerkingen, dan bezorgdheden over watergebruik voor dieren of planten, bezorgdheden over eigen gebruik van voedergewassen en tenslotte bezorgdheden over uitloop/beweiding in de perimeter”, ant-woordt minister Crevits.

De verschillende vragen werden door het departement Landbouw & Visserij met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) doorgenomen. Samen met de landbouworganisaties werd een stand van zaken opgemaakt. Een tweede belronde had plaats eind september. De voorbije 3 maanden is niet veel gewijzigd en de grote bezorgdheden blijven.

Duidelijkere communicatie

“Er is vooral nood aan meer en duidelijkere communicatie, in het algemeen en van de resultaten van de staalnames. Pas dan kunnen zij de gevolgen (ook financieel) beter inschatten. Het is echter nu nog te vroeg om de impact van de imagoschade goed in te kunnen schatten”, zegt minister Crevits.

Intussen blijft de administratie een ondersteunende rol opnemen, ook in de gesprekken tussen 3M en de landbouworganisaties.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken