Startpagina Veeteelt

Allereerste Vlaamse Dierenwelzijnsprijs uitgereikt

Vlaams Dierenminister Ben Weyts reikt vandaag de allereerste Vlaamse Dierenwelzijnsprijs uit. Deze nieuwe prijs is een erkenning voor de beste bachelor- én masterproef over Dierenwelzijn. “Dierenwelzijn is een breed thema dat verschillende sectoren overspant”, zegt Vlaamse Dierenminister Ben Weyts. “Onderzoek naar hoe onze kennis over dierenwelzijn belangrijke inzichten op de levenskwaliteit van dieren ten goede kan komen, kan ik alleen maar aanmoedigen.”

Leestijd : 3 min

Vlaams Dierenminister Ben Weyts, De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en de Dienst voor Dierenwelzijn reiken dit jaar voor de allereerste keer de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs uit aan de beste scriptie over Dierenwelzijn. Het eindwerk moet een wetenschappelijke bijdrage leveren aan onze kennis over dierenwelzijn en levert belangrijke inzichten op die de levenskwaliteit van dieren ten goede kan komen.

De beoordeling werd uitgevoerd door de stuurgroep van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Er waren in totaal 6 bachelorproeven en 3 masterproeven. De jury duidde 2 winnaars aan, één voor de beste bachelorproef en één voor de beste masterproef. De winnaars krijgen elk € 1.500.

“Twee verdiende laureaten die ons met hun onderzoek heel wat wijzer gemaakt hebben”, zegt Weyts. “Het is belangrijk om het bewustzijn rond dierenwelzijn te vergroten en zeker wetenschappelijke onderzoeken kunnen ons daarbij helpen.”

Meer aandacht voor dierenwelzijn

Dieren varen wel bij deze minister, volgens professor Nadine Buys van KU Leuven: “De minister Ben Weyts neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijk. Er is veel meer aandacht voor dierenwelzijn dan ervoor: er zijn veel meer inspecteurs, maar ook de wet op het verbod van onverdoofd slachten is onlangs gemaakt. We spelen met deze wet een voortrekkersrol in heel Europa. Daarnaast heeft Weyts aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van de mensen die kunnen meepraten over dierenwelzijn.”

En net dat laatste is volgens haar enorm belangrijk. “Iedereen heeft wel iets te zeggen over dierenwelzijn maar heel vaak is dat vanuit een buikgevoel. Met wetenschappelijke argumenten kan je op een objectieve manier een standpunt innemen en verduidelijken waarom je achter bepaalde handelingen staat.” Ze keurt goed dat Weyts 2 initiatieven nam. De eerste is een leerstoel met een lessenreeks met wekelijks een les over dierenwelzijn, ethiek en recht. Daarvoor wordt samengewerkt met KU Leuven en UGent. Het tweede initiatief is de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs voor de beste scriptie over Dierenwelzijn.

Voeding voor leguanen

Voor de bachelorproef heeft laureate Lotte Ruts (Bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg) onderzoek gedaan naar de specifieke voedingsvereisten van de groene leguaan (Iguana iguana) en de neushoornleguaan (Cyclura cornuta). Het is bijvoorbeeld een misvatting dat zij ook insecten eten, wat de nieren van de dieren zou overbelasten. De bachelorstudente onderzocht of de voeding en de dieetvoorschriften konden geoptimaliseerd worden.

De soort-specifieke voeding is een erg aparte niche, waardoor onderzoek in deze sector nog uitermate beperkt is en élk bruikbaar resultaat dus erg waardevol kan zijn. Het resultaat van deze scriptie toont aan dat er nog ruimte is voor verbetering bij de kennis van zowel dierenparken als van particulieren bij reptielen. De laureate kon als slotsom van haar onderzoek een zeer praktisch bruikbaar voedingsadvies voor beide soort leguanen voorleggen.

Juiste temperatuur voor kippenwelzijn

Pauline Debontridder (Master Bio-ingenieurswetenschappen, landbouwkunde) onderzocht in haar thesis of een temperatuurverlaging van broedmachines een gunstige invloed zou hebben op het gedrag van de uitgekomen kuikens of mogelijke effecten voor het welzijn van de kippen zou hebben. De ideale temperatuur voor het uitbroeden van eieren tot stevige vleeskippen is 37,8°C.

Om de gedragseffecten bij de kuikens gebroed met een verlaagde ei-temperatuur beter in kaart te brengen, zette de masterstudente de temperatuur bij één experiment op 36,8°C en bij een ander experiment op 30°C. Hoewel bij beide experimenten de kippen evengoed groeiden, even veel aten en er even goed uitzagen, vertoonden ze tijdens gedragstesten angstreacties. Naast de productieresultaten is een juiste temperatuur bij het uitbroeden van de eieren erg belangrijk voor het dierenwelzijn bij die kuikens.

Ook meedoen?

Vlaanderen organiseert later dit jaar opnieuw een uitreiking van de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs. Kandidaten kunnen tot 15 september 2022 hun bachelor- of masterproef indienen.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken