Startpagina Veeteelt

Beperking van het antibioticagebruik

Sinds eind januari gelden er bijkomende voorwaarden voor het gebruik van antibiotica bij dieren.

Leestijd : 2 min

De nieuwe Europese wetgeving rond diergeneesmiddelen ging op 28 januari 2022 definitief van kracht.

Beperkingen van gebruik

Een belangrijk gevolg hiervan is dat er bijkomende beperkingen worden opgelegd voor het preventief (ook wel eens profylactisch genaamd) gebruik van antibiotica – dit wil zeggen het gebruik bij een dier of groep dieren voordat er klinische ziektesymptomen optreden – om te voorkomen dat een ziekte of infectie zich voordoet. Preventief gebruik moet steeds verantwoord worden via het diergeneeskundig voorschrift – en dus na diagnose door een dierenarts – en kan slechts in uitzonderlijke gevallen, voor de toediening aan een individueel dier wanneer het risico op een infectie of een besmettelijke ziekte erg hoog is en de gevolgen waarschijnlijk ernstig zullen zijn. Preventieve antibioticumbehandelingen voor grote groepen dieren zoals bijvoorbeeld de opstartbehandelingen bij braadkippen of gespeende biggen zijn dus niet meer mogelijk.

Ook metafylaxe of toediening van antibiotica aan een groep dieren waarbij bij één of meerdere dieren door de dierenarts een te behandelen infectie is vastgesteld, kan alleen bij gebrek aan andere passende alternatieve behandelingen en moet door de dierenarts gemotiveerd worden op het diergeneeskundig voorschrift.

Dierenarts bepaalt behandeling

Het is de taak van die dierenarts dit risico in te schatten, alsmede de duur ervan, en indien nodig die hoeveelheid antibioticum voor te schrijven of te verschaffen die noodzakelijk is om de risicoperiode te dekken.

De informatie, instructies en de verantwoording die op het voorschrift van de dierenarts moeten staan, bij het voorschrijven van diergeneesmiddelen voor voedselproducerende dieren, wordt uitgebreid. De huidig gebruikte toedienings- en verschaffingsdocumenten zullen aan deze nieuwe EU wetgeving aangepast moeten worden. Ook de (elektronische) voorschriften voor gemedicineerde diervoeders zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving.

Amcra adviseert om hierover te praten met je bedrijfsdierenarts. Bekijk samen welke alternatieven en managementsaanpassingen nodig zijn om zo tot een zo beperkt mogelijk gebruik van antibiotica te komen. Voor meer advies kun je ook terecht op de website www.amcra.be.

Amcra

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken