Startpagina Actueel

Naar verplichting van registratie dieren op stalniveau

Vlaams minister Zuhal Demir wil nog dit jaar de mestwetgeving aanpassen om de inventarisatie van de veebezetting op stalniveau te verplichten. “Dat zou helpen om de landbouwemissies nog beter in kaart te brengen”, stelt ze in de commissie Leefmilieu. Dat zou vanaf 2023 1 keer per jaar moeten gebeuren.

Leestijd : 3 min

Voor productiejaar 2022 (aangifte in het voorjaar van 2023) zouden landbouwers, die aangifteplichtig zijn bij de Mestbank, een inventarisatie moeten opmaken van de dierbezetting op stalniveau op het bedrijf. Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V, stelde hierover een aantal vragen in de commissie Omgeving in het Vlaams parlement.

Administratieve last

Volgens bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) maakt de Vlaamse overheid voor het luchtkwaliteitsbeleid gebruik van metingen en modellen om de luchtkwaliteit op te volgen. Voor wat landbouwemissies betreft, streeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ernaar om de emissiebronnen (stalgebouwen én bijhorende dierbezetting) zo juist mogelijk te kennen.

Om de administratieve last niet nog verder te bezwaren, werd beslist om geen nieuwe bevraging in het leven te roepen, maar om dat in te passen in de bestaande aangiften: in de verzamelaanvraag van het Departement Landbouw & Visserij en de aangifte van de Mestbank. “Het gaat om 2 bij de landbouwers bekende loketten.”

Het Mestdecreet bepaalt dat de landbouwer jaarlijks zijn dieren moet aangeven en daarvoor een register moet bijhouden. “In de loop van dit jaar is mijn bedoeling om de VLAREME (het besluit van de Vlaamse regering voor de uitvoering van het Mestdecreet) aan te passen, zodat een inventarisatie van de veebezetting bij de jaarlijkse aangifte op stalniveau wordt verplicht”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir.

Volgens de bevoegde minister heeft de Mestbank correct én klantvriendelijk gehandeld door duidelijk te maken dat op dit moment een dierregister op stalniveau nog niet verplicht is, maar dat dit de landbouwer wel kan helpen om in 2023 zijn aangifte correct in te vullen.

Wissels in de stallen

“Als u een organisatie van een veebedrijf kent, en met andere woorden dus ook de wissels die op stalniveau gebeuren, weet u dat het geen evidentie is om dat te doen. Dan wordt dat bijna een dagelijks taakje om een dierregister op stalniveau bij te houden”, antwoordt Vlaams parlementslid Tinne Rombouts op de intentie.

“We stellen vast dat bij de aanvraag van een vergunning toch het aantal dieren wordt ingegeven”, weerlegt Vlaams minister Zuhal Demir de kritiek. “Ik zie ook niet hoe we het anders moeten weten. Dat is ook geen administratieve last. Het gaat om een aangifte van 1 keer per jaar, in de bestaande loketten.”

En opmerkelijk, zegt Vlaams minister Demir nog: “Ik ga er ook van uit dat de landbouwer zelf weet hoeveel dieren hij heeft staan. Ik mag hopen dat hij dat weet, en dat hij 1 keer per jaar, als hij aangifte gaat doen van landbouwactiviteit, dat mee ingeeft. Ik zie daar eigenlijk geen administratieve last in.”

”Ik zou niet weten hoe we anders effectief zouden kunnen weten hoeveel dieren men bijhoudt. Ik sta open voor alle mogelijk suggesties. Ik denk niet dat de overheid moet binnengaan in al die stallen en dat zelf moet gaan opmeten. Ik weet echt niet hoe we het anders moeten doen”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken