Startpagina Varkens

Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier

In de Verenigde Staten heeft een groep onderzoekers van Yale University varkensorganen deels terug tot leven gewekt nadat het dier overleden was. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC woensdag. Hierdoor zouden meer varkensorganen in aanmerking komen voor een transplantatie en hebben medici meer tijd om mensenlevens te redden.

Als het hart stopt met kloppen, stopt het lichaam met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om te overleven. Organen zwellen op, bloedvaten storten in en cellen - de bouwstenen van de organen van het lichaam - beginnen af te sterven.

Celfunctie herstellen

Wetenschappers slaagden er nu in om de celfunctie in verschillende organen te herstellen bij varkens die ongeveer een uur dood waren. "Deze cellen functioneren uren nadat ze dat niet meer zouden...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken