Startpagina Actueel

Conceptnota stikstof moet volgens Boerenbond terug naar de tekentafel

In een gerechterlijke uitspraak werd geoordeeld dat er geen verschil kan gemaakt worden tussen stikstof uit industrie en stikstof afkomstig uit landbouw. Voor Boerenbond belandt het huidige stikstofakkoord daarmee in de prullenmand.

Leestijd : 1 min

Op 27 oktober vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor het uitbreiden en het uitbaten van een glastuinbouwbedrijf in Overijse en stelde hierbij dat in het stikstofdossier geen verschil gemaakt kan worden tussen de stikstofuitstoot van landbouw (NH3) en industrie (NOX). Hiermee wordt de hele ministeriële instructie rond stikstof onderuitgehaald.

Volgens Boerenbond wordt hiermee bevestigd wat de organisatie al van bij het eerste stikstofarrest steeds herhaalde: stikstof is stikstof.

“Het zal stikstofgevoelige natuur worst wezen of die stikstof uit een stal of uit een fabrieksschoorsteen komt. Industriële emissies kunnen geen ‘voorkeursbehandeling’ krijgen. Helaas werden onze bezwaren weggewuifd. Tot de Raad voor vergunningsbetwistingen nu in een arrest duidelijk stelde dat men geen onderscheid kan maken tussen landbouwemissies en industriële emissies”, stelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Voor Boerenbond belandt het huidige stikstofakkoord daarmee in de prullenmand.

AV

Lees ook in Actueel

Blusschuim is mogelijke bodemverontreiniger

Veeteelt Een melkveebedrijf in de Antwerpse gemeente Stabroek werd beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen concentraties PFAS aantrof in het vlees. Er zouden nog 4 andere risicobedrijven zijn.
Meer artikelen bekijken