Startpagina Actueel

Het pachtdecreet staat nu echt in de steigers

Hoewel het huidige regeerakkoord van de Vlaamse regering uitdrukkelijk in de modernisering van de Pachtwet voorzag, was het de laatste tijd bijzonder stil op dat vlak. De aankondiging op 10 november dat binnen de meerderheid een akkoord was gevonden over de hervorming van de Pachtwet kwam daarom toch nog als een verrassing.

Leestijd : 2 min

Sinds de huurwetgeving in het algemeen bij de laatste staatshervorming een regionale materie werd, is er sprake van een Vlaams Pachtdecreet. Aan de Waalse zijde van de taalgrens werd eind 2019 effectief in een eigen pachtdecreet voorzien, dat intussen bijna 2 jaar in voege is.

Wetgevend traject

Wat het nieuwe Pachtdecreet exact zal inhouden, weten we nog niet, want voorlopig moeten we het nog doen zonder teksten. Vanuit de meerderheidspartijen kwamen wel persmededelingen en ook diverse belangengroepen reageerden op hun beurt met persberichten. Het nieuwe decreet zelf is evenwel nog niet beschikbaar. Omdat het initiatief van de Vlaamse regering komt, zal er binnenkort een ontwerp van decreet worden ingediend bij de commissie die bevoegd is voor landbouw. Binnen deze commissie zal de tekst behandeld worden en mogelijk ook worden aangepast. Eenmaal goedgekeurd in de commissie, gaat het ontwerp van decreet naar het voltallige parlement, waar het wordt gestemd.

Principes

Hoewel er dus nog geen teksten ter beschikking zijn, kunnen al een aantal principes worden afgeleid uit de diverse berichten. Een eerste belangrijk item dat aan bod komt in sommige persberichten, is de eindigheid van de pachtovereenkomst. Waar onder de huidige Pachtwet geen grens staat op het aantal pachthernieuwingen, blijkt zo’n begrenzing er nu wel te komen. Wellicht zal aan het einde van een zekere tijdsduur de verpachter de kans krijgen om vrij van pacht te verkopen. Bovendien zullen pachtovereenkomsten altijd schriftelijk moeten worden vastgesteld. Deze twee principes werden ook al in het Waalse gewest ingevoerd.

Een andere nieuwigheid is een opzegmogelijkheid om een pachtovereenkomst te beëindigen met het oog op het bebossen van de opgezegde grond. Daarbij zou er wel een zogenaamde leefbaarheidstoets mee bepalen of zo’n opzeg kan worden ingewilligd. Er zou dus rekening worden gehouden met het bedrijf van de pachter.

Een andere wijziging zou het verlies van het voorkooprecht voor de gepensioneerde pachter worden, terwijl jonge landbouwers juist meer kansen zouden krijgen.

Hoe deze principes effectief in het nieuwe decreet vertaald zullen worden, zal de komende tijd moeten blijken. Uiteraard volgen wij dit voor jou op en lees je hier zo snel als mogelijk wat de aangekondigde wijzigingen concreet inhouden.

Jan Opsommer

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken