Startpagina Actueel

Wetenschappelijk Comité Veeteelt is samengesteld

Het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV), dat advies moet geven over luchtemissies voor veehouderij en mestverwerking, is samengesteld. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 15 november in het Vlaamse Parlement geantwoord op een vraag van cd&v-parlementslid Tinne Rombouts. Het comité is een noodzakelijk en belangrijk element in de uitvoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Leestijd : 2 min

Afgelopen zomer zette het Vlaamse Parlement het licht op groen voor de oprichting van het Wetenschappelijk Comité Veeteelt. Dat comité moet wetenschappelijke adviezen geven over luchtemissies door veehouderijen en mestverwerking, inclusief de luchtemissies ammoniak, fijn stof, geur, biologische agentia en broeikasgassen.

Technieken die wél werken

"Bedoeling is dat het comité zich wetenschappelijk buigt over de stikstofreducerende technieken die wél werken, zodat landbouwers er gerust in kunnen zijn dat hun investering ook effect zal hebben. In het verleden gebeurde dat onder meer in Nederland zonder deftige wetenschappelijke onderbouwing, waardoor nu blijkt dat talloze landbouwers investeerden in technieken die jaren later niet lijken te werken. Dat wil Vlaanderen voorkomen", legt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir uit.

Vijf leden

Het comité zal bestaan uit 5 personen. Er is uit 11 kandidaten gekozen voor Gert Otten (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, VITO), Sam De Campeneere (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, ILVO) en 3 academische deskundigen van de UGent, meer bepaald Veerle Fievez, Eveline Volcke en Christophe Walgraeve. De leden van het comité zijn benoemd voor 4 jaar, waarna het mandaat telkens hernieuwbaar is voor een periode van 4 jaar.

Het secretariaat voor het WeComV is toegewezen aan ILVO. Lieve Herman van ILVO zal de coördinatie op zich nemen.

Volgens cd&v-parlementslid Tinne Rombouts komt het comité geen dag te vroeg. Zij dringt er ook op aan dat het comité snel met adviezen komt en dat er ook snel erkenningen komen voor emissiereducerende technieken. "Vlaanderen blinkt uit in innovatie. De innovatieve technieken zijn er op het terrein. Dan is het belangrijk dat we als overheid die erkenningen snel realiseren en zelf geen vertragende factor zijn", aldus Rombouts. De minister gaf aan dat ze bij het comité zal aandringen op de ‘nodige spoed’.

Wachtrij

Momenteel is er volgens minister Zuhal Demir slechts een formele rechtsgrond voor de AEA-lijst, en dit voor varkens en pluimvee. De lijst met overige maatregelen zit thans vervat in de PAS-lijst. WeComV heeft als eerste opdracht het opmaken van een advies over de aangemelde technieken en maakt een planning op om de bestaande technieken te evalueren. Rombouts wijst er nog op dat er 23 nieuwe technieken ‘staan te wachten’. "Sinds 2019 is er geen comité meer en dus al 3 jaar geen nieuwe erkenningen. Deze stilstand helpt stikstofdossier echt niet vooruit, integendeel", besluit Rombouts.

Belga/FJ

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken