Startpagina Actueel

Landbouw is niet happig op natuurherstelwet

Het gaat niet goed met de Europese biodiversiteit. Omdat de huidige natuurwetgeving onvoldoende toereikend blijkt, heeft de Europese Commissie in juni jl. een voorstel voor een natuurherstelwet geformuleerd. Minister van Landbouw Brouns is bezorgd over de impact van het voorstel op de leefbaarheid van de landbouw.

Leestijd : 2 min

Minister Jo Brouns (cd&v) zei dat in zijn repliek op een tussenkomst van parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) in de Vlaamse landbouwcommissie van 9 november.

Ecosystemen opknappen

Uit het voorstel van de Europese Commissie begrijpt Vandenhove dat alle lidstaten tegen 2030 maatregelen moeten treffen om minstens 20% van de ecosystemen op te knappen. Dat moet niet alleen in natuurgebieden en mariene ecosystemen gebeuren, maar ook in rivieren, landbouwregio’s, bossen en stedelijke ecosystemen. Momenteel bevindt 81% van de Europese natuur zich in slechte toestand. Tegen 2050 moet alles hersteld zijn. De wet bevat resultaatsverbintenissen, zodat men daar ook rechtstreeks voor verantwoordelijk is.

Nieuwe uitdagingen

De Europese Commissie maakt zich sterk dat er voor elke euro die wordt geïnvesteerd in natuurherstel, minstens 8 euro terugkomt dankzij de voordelen die gezonde ecosystemen hebben op onze economie en op onze gezondheid.

Dat de landbouworganisaties niet happig zijn op het voorstel voor een natuurherstelwet, verbaast Vandenhove niet. “De wet plaatst de Vlaamse landbouwsector inderdaad voor nieuwe uitdagingen naast stikstof en naast het MAP, hoewel ze samenhangen”, stelde hij.

Zoeken naar evenwicht

Minister Brouns verklaarde achter de ambitie te staan om de biodiversiteit verder te verbeteren. Hij maakte voorbehoud voor de grote uitdaging in het voorstel van de Europese Commissie. In de dichtbevolkte regio Vlaanderen ondervindt de landbouw grote druk op de beschikbaarheid van grond. De minister is daarom bezorgd over de impact van het voorstel op de leefbaarheid van de landbouw. Hij blijft wel zoeken naar het nieuwe evenwicht tussen onze omgeving, natuur en landbouw.

Brouns gelooft dat met innovatie en systeemaanpak die ambitie kan waargemaakt worden. Onderbouwd door de wetenschap moet ook aandacht gaan naar de bezorgdheden van onze landbouwers en moet ervoor gezorgd worden dat de voedselzekerheid gewaarborgd blijft.

Brouns stelde vast dat er ook in Wallonië gelijkaardige bezorgdheden leven. Bij landbouworganisaties zoals Boerenbond en Groene Kring hoorde hij de vrees voor nog meer druk op de bedrijfsvoering.

FoJ

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken