Startpagina Actueel

Extra water voor landbouw in de Westhoek

De provincie West-Vlaanderen plant in de Westhoek de aanleg van een of meer waterspaarbekkens met een totale capaciteit van 1 miljoen m³. Dat leerde Luc Coupillie (N-VA) uit het antwoord van gedeputeerde Bart Naeyaert (cd&v) op een vraag tijdens de laatste provincieraad.

Leestijd : 1 min

Er komen nieuwe bufferbekkens met een capaciteit van 1 miljoen m³ voor de landbouwers in de Westhoek. De provincie gaat hiervoor in overleg met de lokale besturen van Poperinge, Ieper en Heuvelland.“Het is cruciaal dat de nieuwe watervoorraden zo dicht mogelijk bij de gewassen worden aangelegd. Hoe meer watervoorraden er gemaakt worden dicht bij beken, hoe beter”, besluit Luc Coupillie.

Eerste samenkomst

Voor dat project is er reeds een eerste samenkomst geweest van de provincie en de betrokken steden en gemeenten. “De zoektocht start naar één of meer plekken om die watervoorraad te kunnen aanleggen”, duidt gedeputeerde Naeyaert.

Bredere waterlopen

Luc Coupillie hield tijdens provincieraad opnieuw een pleidooi om West-Vlaamse waterlopen te verbreden, waardoor er tijdens droogte meer mogelijkheden zijn om water te capteren. Met succes want de Grote Beverdijkvaart bij Diksmuide wordt eindelijk verbreed. “Zo wordt er 30.000 m³ extra wateropslag gecreëerd. Het provinciebestuur kreeg intussen de bevestiging dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de werken zal uitvoeren. Deze extra wateropslagcapaciteit is meer dan welkom”, besluit Coupillie.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken