Startpagina Paarden

Met een doorhangende draad klaar je de klus niet!

De vooruitziende paardenhouder plant in februari-maart een ‘dradenronde’, met andere woorden, een check-up van de omheiningen die paarden binnen de perken houden. Daar is nu alle tijd voor… alvorens onze uitgelaten viervoeter zich kan uitleven op het gras!

Leestijd : 4 min

De weide is het summum van geluk voor ons paard. Van nature is hij immers een grazend dier, dat zich perfect in harmonie met zichzelf voelt als hij zijn eigen eten kan zoeken ‘in het wild’! Dat moet kunnen natuurlijk, al is het onze taak om ervoor te zorgen dat dit letterlijk en figuurlijk binnen de perken kan.

Goed omheind grasland

Het gedomesticeerde paard is helaas opvallend gevoelig voor ongevallen. Een gat in de omheining is voor het paard een reden om te proberen te ontsnappen, met alle risico’s op verwondingen die erbij horen. Een veulen dat uitglijdt en met zijn kleine voetjes en dunne beentjes terechtkomt in een afsluiting van ‘schapengaas’, is al evenzeer te vermijden als prikkeldraad.

De veiligste, maar meteen ook de duurste omheining, is deze opgebouwd uit palen en balken. De palen moeten op zijn minst 10 cm dik zijn en een flink eind de grond in geslagen worden. Het paard gebruikt de palen immers steevast om te schuren. Laat je adviseren als je kiest voor zo’n omheining en begin er het liefst niet zelf aan. Een houten omheining van goede kwaliteit, deskundig geplaatst, vormt een ideale en mooi ogende afscheiding.

Groen is niet altijd zaligmakend

Tussen de voedselbossen en de mentaliteit van ‘terug naar de natuur’, situeren zich dikke en hoge hagen. Denk niet dat je daarmee een paard binnen de perken houdt, hoe mooi het boeltje ook oogt.

Om te beginnen moeten hagen gesnoeid worden en… mogen de paarden er niet van eten, wat maar al te verleidelijk is in hartje zomer, als de grasgroei er de brui aan geeft. In hagen ontstaan vlug gaten, door het afsterven van de vertakkingen – ook al iets dat vaak terugkeert in droge periodes – of door het geknoei van paarden die zich vervelen. Als het paard een gat ziet, gaat niets of niemand hem tegenhouden om het gat aan te boren.

Eigenlijk is de meest degelijke en ook de mooiste omheining om naar te kijken de combinatie van een hoge, dikke haag met een sterke, houten omheining ervoor. Al blijft het scheren van de haag op zijn minst 2 x per jaar een domper op de vreugde.

Een verhaal van draad en gaas

Kies je voor gaas, laat de omheining dan professioneel aanleggen. Er bestaat gaas dat veilig is voor paardenvoeten. Als de omheining degelijk aangelegd is, wordt voorkomen dat de omheining doorbuigt, verzakt of uitrekt als er tegen geleund wordt. Ga er nooit van uit dat een paard dit niet zal doen.

De kleine paardenhouder opteert dikwijls voor een omheining van draad. Mits goed aangelegd – en dat kunnen we bovendien zelf – is dit een paardenbestendige omheining. Draden die aan stevige, houten palen bevestigd zijn, met spanners op de hoeken, zijn ideaal.

Lint geniet de voorkeur boven draad. Kies lint van goede kwaliteit en je bent voor jaren gerust. De linten moeten 30 cm van elkaar lopen. De onderste draad speelt hier een belangrijke rol. Dik 40 cm boven de grond is een richtlijn. Bij een lagere draad kan het paard met zijn been verstrikt raken in de draad. Bij een te hoge onderste draad steekt hij gegarandeerd zijn hoofd eronderdoor. Het gras is immers altijd groener aan de overkant!

Ondertussen hebben kunststof omheiningen allerhande hun plaats verdiend in het paardenlandschap. Ze hebben tal van voordelen. Paarden knagen er niet aan, ze rotten niet, veroorzaken minder snel verwondingen en vragen weinig onderhoud. Ze zijn de omweg waard als je omheining aan vernieuwing toe is.

Schrikdraad en onderhoud

Je ziet zelden een mooie houten afsluiting zonder dat er een schrikdraad voor bevestigd is. De ervaring leerde ons dat dit broodnodig is. Schrap bovendien roestig metaal en prikkeldraad voorgoed uit je paardenleven.

Controleer in het weideseizoen eens per week op kortsluitingen. Snel groeiend gras dat in het voorjaar de schrikdraad raakt, is een boosdoener die je het liefst zo snel mogelijk indijkt met de bosmaaier.

Doe je ronde in maart en vervang lint dat aangetast is door mos en vuil. Een lint dat niet meer degelijk kan aangespannen worden, vervang je gewoon. De hoekpalen hebben een belangrijke taak te vervullen. Als ze last hebben van de tand des tijds, vervang je ze door een nieuwe hoekpaal. Het is altijd nuttig om een grondboor bij de hand te hebben om palen te planten en ze diep genoeg in de grond te zetten. Voor een paardenhouder is een degelijke grondboor en een palenklopper een verantwoorde investering.

Wat echter het allerbelangrijkste is: vertrouw op je eigen instinct en ken vooral je paard door en door om het binnen de perken te houden en… neem nooit risico’s!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken