Startpagina Actueel

Europees Parlement verwerpt voorstel over hormoonverstoorders

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg de plannen van de Europese Commissie over hormoonverstorende stoffen verworpen.

Leestijd : 1 min

Een meerderheid van 389 Europarlementsleden kantte zich tegen het voorstel van de Commissie dat wetenschappelijke criteria vastlegt om te bepalen wat een hormoonverstorende stof is. Zo haalden de tegenstanders de absolute meerderheid van 376 stemmen die nodig was om de plannen van tafel te schuiven. Ze vinden dat de Commissie haar boekje te buiten is gegaan door allerlei uitzonderingen op de criteria te voorzien.

De Commissie had vorig jaar een reeks wetenschappelijke criteria gepresenteerd die moeten bepalen wat een hormoonverstorende stof is. Die stoffen kunnen de hormonale huishouding van mens en dier verstoren en worden door wetenschappers in verband gebracht met onder meer zwaarlijvigheid, onvruchtbaarheid en groeistoornissen. In juli hadden experts van de lidstaten zich achter het voorstel geschaard.

De criteria zijn in eerste instantie bedoeld om de aanwezigheid van hormoonverstoorders in pesticiden aan te pakken, maar de Commissie wou ze ook als springplank aanwenden voor een bredere aanpak. De stoffen komen bijvoorbeeld ook voor in speelgoed, cosmetica en voedselverpakkingen. De Commissie is nu echter verplicht haar huiswerk opnieuw te maken.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken