Startpagina Paarden

Kevin Tack van Stal de Strophoeve

Op een zonnige eerste maart kwamen we op bezoek bij de minder bekende, maar zeer gedreven familie Tack in het landelijke Zeveren. Onze gastheer, Kevin Tack, is 44 jaar en gehuwd met zijn ‘Leentje’. Ze hebben 2 zonen. Vooral Thibaut is zeer gepassioneerd bezig met de paarden. Opvolging is dus verzekerd!.

Leestijd : 3 min

Het enthousiaste echtpaar is afkomstig uit Nazareth, maar kwamen op het erf van Leentjes grootouders wonen. Daar is Leentje terecht fier op en ze volgt alles met hart en ziel op. De trekpaardenmicrobe kreeg Kevin te pakken bij zijn latere schoonouders, die werkten met paarden op de boerderij.

Gestart met Bles van de Schrikheide

Op 17-jarige leeftijd kocht Kevin bij de door ons allen bekende Willy Naessens de bruine merrie Bles van de Schrikheide. Met haar deed hij, met de de hulp van Eric Verwilst, enkele jaarmarkten en de ernstige keuring in Deinze mee. Als beginneling was hij achteraan in de reeks te vinden.

Kevin wilde een betere merrie en kocht de door Dr. Herman De Gezelle gefokte bruinschimmelmerrie’ Uma van ‘t Goed ter Kaeksmete’ (vader Jasper van Dikkebus). Met haar behaalde Kevin betere resultaten, met onder meer een vijfde plaats op de officiële prijskamp te Oudenaarde in 2008, een vierde plaats op de Provinciale Prijskamp Pakov te Deinze in 2008 en een tweede plaats op de Nationale in 2009 - reeks middenmaat.

Uma werd bevrucht door Jo van de Boterhoeve bij de familie Sucaet, en zo leerde Kevin stielman Leo van Olmen kennen. Hij bracht hem gedurende jaren de knepen en de kennis van de prijskampen bij. De veulens van Uma vertrokken meestal richting Nederland.

De volgende merrie werd ‘Pauline van de Puipaert’, een bruine merrie uit West-Vlaanderen, geboren bij de heer Jonckheere. Pauline werd aanvaard op de laatste Officiële merrieprijskamp te Affligem en kon daardoor meedingen op de Nationale, waar ze niet goed scoorde in de reeks. Later op het Vlaams Kampioenschap behaalde ze met een zwart Ultimo-veulen de derde plaats.

Pauline werd later verkocht wegens een slecht karakter. Met Uma ging het alsmaar beter; ze eindigde altijd bij de eerste 3 op de prijskampen. Tot plots de bekende Lieset van Stuivenberg op de proppen kwam.

Lieset van Stuivenberg

Lieset van Stuivenberg is wat betreft haar exterieur en van pedigree een typisch van Olmen-product. De merrie is geboren in 2008, met als vader Eros van Hoeve de Eik en als moeder Lies van de Leemput. Kevin behaalde met deze zeer goede afstammingsmerrie goede resultaten op prijskampen en vooral met haar nafok, die haar goede typische van Olmen-afstamming niet loochende. Ze heeft 7 merrieveulens opeenvolgend ter wereld gebracht, met Senateur en later met Mathador als vader. Nu is ze op 15-jarige leeftijd drachtig van Faro van Luchteren. Een merrieveulen van Senateur ‘Lies van de Strophoeve’ (geboren in 2016), waarmee hij in Evergem gewonnen heeft en in Vilvoorde nummer 2 werd, heeft hij behouden.

Vandaag zijn Lies van de Strophoeve en haar moeder nog aanwezig op de Strophoeve, samen met een pony.

Kevins visie op trekpaarden

Als we Kevins mening vragen over het algemeen trekpaardgebeuren, wil hij het volgende kwijt: het echte trekpaardtype van weleer is aan het veranderen, vooral de achterhanden met het mooie kruis en broekspieren is aan het verdwijnen. Het voornaamste voor hem is een goede ruime stap van 6 à 7 km/uur. In draf moeten ze vooraan bij het voorzwaaien de onderkant van het ijzer tonen bij de laatste knik. Langs achter verwacht hij een zelfde beeld. Kevin merkt ook op dat er volgens hem bij het jureren te veel aandacht gaat naar de beenscores.

Tot slot

Het is Kevins mening die hier neergepend is en daar heeft hij recht op. Het was weer een andere positieve ontmoeting met een fokkersfamilie die vol enthousiasme wil verder fokken en meehelpen aan het voortbestaan van het Belgisch trekpaard. De heel nette stallingen en mooi omheinde weiden zijn een uitgangsbord voor het Belgisch trekpaard.

Verder siert het Kevin dat er gedurende dit interview geen enkel slecht woord viel over een ander paard, noch over een andere fokker, bestuurslid of jurylid. Voor hem is een prijskamp een samenzijn met fokkers, met verschillende meningen, betere en mindere, die soms van de ene dag op de andere kunnen verschillen.

Dank en doe vooral zo voort.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken