Startpagina Actueel

Demir vraagt federale steun tegen Europese natuurherstelwet

De Vlaamse regering laat de Europese natuurherstelwet op de agenda van het federale Overlegcomité plaatsen. Dat maakte minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op 15 mei bekend. Open Vld sluit zich aan bij het verzet van cd&v en N-VA.

Leestijd : 3 min

Met de natuurherstelwet wil de Europese Commissie de biodiversiteit en de ecosystemen in Europa herstellen en de natuur wapenen tegen de klimaatverandering. Daar horen een aantal nieuwe streefdoelen en verplichtingen bij.

Vlaanderen vraagt bijsturingen aan het Europese voorstel. Demir waarschuwde eerder al voor de nefaste gevolgen van de verordening voor de concurrentiepositie van ondernemingen gevestigd in Vlaanderen en andere kleine, dicht bevolkte lidstaten. Ze wees ook op juridische onduidelijkheid. Vlaams Landbouwminister Jo Brouns (cd&v)steunt Demir, net als zijn partijgenoot en Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere. Ook Boerenbond is uiterst bezorgd over de natuurherstelwet, vanwege de potentieel grote gevolgen voor de land- en tuinbouwsector: zowel naar inname van landbouwgrond als naar de vergunningverlening.

Federaal Overlegcomité

In de aanloop naar de vergadering van de Europese ministers van Milieu op 20 juni, waar de lidstaten hun standpunt zullen bepalen in de aanloop naar de onderhandelingen over de wet met het Europese parlement, brengt de Vlaamse regering het dossier nu op het federale Overlegcomité. Ze wil zo Wallonië en Brussel formeel vragen om in de bepaling van het Belgische standpunt rekening te houden met de Vlaamse bezorgdheden.

Eerder werd tijdens het intra-Belgische overleg tussen de bevoegde federale en gewestelijke kabinetten overeengekomen om de Europese Commissie verduidelijkingen te vragen over de reikwijdte en de gevolgen van de wet. Volgens Demir zal België verschillende bezorgdheden, waaronder die van Vlaanderen, voorleggen tijdens Europese werkgroepvergaderingen en ook andere lidstaten steunen in hun vraag om een juridisch advies en kosten-batenanalyse vanuit de Commissie. Een groep landen onder leiding van Finland en Denemarken zoeken bijsturingen voor de Europese natuurherstelwet.

Verwerpen of amenderen

Ook in het Europese parlement is de natuurherstelwet niet onbesproken. De EVP, de grootste fractie in het halfrond, wil de tekst in zijn geheel verwerpen, of als dat niet lukt op zijn minst hevig amenderen. Volgende week stemt de bevoegde Europese commissie over de wet, in juli volgt normaal gezien de plenaire vergadering. Daarna kunnen de interinstitutionele onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement, met de Commissie als scheidsrechter, van start gaan.

Liberaal verzet

Open Vld sluit zich aan bij het verzet tegen de Europese natuurherstelwet. De Vlaamse liberale parlementsleden Bart Van Hulle, Gwendolyn Rutten en Steven Coenegrachts en Europees parlementslid Hilde Vautmans schreven samen een opiniestuk waarin ze aangeven dat de Europese visie op natuur en natuurherstel achterhaald is. “De natuurherstelwet van Frans Timmermans komt als het zoveelste laagje bovenop de lasagne aan inspanningen die we samen doen om goed te kunnen leven in een warmer klimaat. Het uitgangspunt is nobel – wie kan er nu tegen natuurherstel zijn? - maar wie onder die handige communicatieve, emotionele laag kijkt, ziet meer regels dan doelstellingen”, schrijven de 4 liberale volksvertegenwoordigers. Het integrale opiniestuk van de 4 lees je binnenkort online op deze site.

Belga/Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken